Εκλεισαν 50 επείγοντα προαπαιτούμενα για δόση-αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΜΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Οριστικοποιήθηκε στο EuroworkingGroup, η πρώτη μεγάλη λίστα μέτρων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα, τις προσεχείς εβδομάδες, η Ελλάδα, για να εκταμιευθεί η υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ. Την πληροφορία, επιβεβαίωσε  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τα μέτρα αυτά, θα εγκριθούν σε μια συνοπτική συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διεκδικήσει την άμεση δρομολόγηση των 2 δισ. ευρώ με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει καλύψει σε σημαντικό βαθμό τα ορόσημα (Milestones) εφαρμογής του Μνημονίου, με εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις.

Οπως έλεγαν κοινοτικές πηγές πρόκειται κυρίως για μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως:

  • Αύξηση στη φορολογία των αγροτών
  • Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά
  • Αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.

Επίσης, θα πρέπει:

  • Να προωθηθεί το μέτρο της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων.
  • Να εξευρεθούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012.
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
  • Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή -και σε αυτή την περίπτωση- ισοδύναμων μέτρων

Η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους 4 θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου και όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα στο Νοέμβριο, προκειμένου να κινηθεί ομαλά έως το τέλος του έτους και η  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποτραπεί κάθε κινδυνος για bail in δηλ, κούρεμα καταθέσεων, που ισχύει από το 2016.

Τη σύνδεση των θεμάτων και μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα με την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, όταν είχε πει ότι και το υπολειπόμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ από τη δόση του Αυγούστου θα δοθεί σε δύο υποδόσεις (2 δισ + 1 δισ) που θα συνδεθούν με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα για τις τράπεζες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here