Εκκρεμείς συντάξεις … ζωές σε εκκρεμότητα 

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και κυρίως τους πολίτες του κρίνεται από το πως διαχειρίζεται και οργανώνει θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Ενα απο αυτά είναι ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση των συντάξεων και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια παίρνει μηδέν. Ολοστρόγγυλο.

 Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φτάνει και τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από 2 ταμεία), που μπορεί να φτάσει μέχρι και τρία χρόνια. Οσον αφορα στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων χάνεται το μέτρημα. Η καθυστέρηση ξεπερνά τα τρία – τριάμισι χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τα τέσσερα. Ανάλογη είναι η καθυστέρηση και για την καταβολή του  εφάπαξ . Σήμερα οι εν αναμονή αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ έχουν ξεπεράσει τις 250.000 .

 Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση όχι μόνο γιατί -αν και όταν-  θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ αλλά και γιατί αναγκάζονται να ζουν για δύο και τρία χρόνια με τις μικρές προσωρινές συντάξεις, που φτάνουν στο 50% της σύνταξης που δικαιούται ο καθένας ενώ στις μικρές συντάξεις δεν δίνεται καν προσωρινή σύνταξη. Επίσης δεν δίνεται προκαταβολή ούτε από το εφάπαξ , που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στους ανθρώπους αυτούς. Η επιβίωση πολλών από αυτούς που δεν έχουν άλλους πόρους, η ζωη τους η ίδια μπαίνει σε εκκρεμότητα για δύο και τρία χρόνια… (σσ. Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι δεδομένης της δραματικής κατάστασης θα αυξήσει τις προσωρινές συντάξεις από το 50% στο 70%- 80% και θα δώσει και προκαταβολή από το εφάπαξ…).

Γιατί συμβαίνει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση που οδηγεί σε απόγνωση τους υποψήφιους συνταξιούχους; Η συνήθης καραμέλα είναι η έλλειψη προσωπικού. Στον ΕΦΚΑ, απασχολούνται για την έκδοση συντάξεων 600 υπάλληλοι ενώ το πρόβλημα αντί να λύνεται επιδεινώνεται και είναι χαρακτηριστικό ότι οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης τον Ιούνιο ανήλθαν σε μόλις 11.132, όταν τον Μάιο ήταν 13.091, τον Απρίλιο 19.497 και τον Μάρτιο ήταν 22.041…

Η μεγάλη καθυστέρηση που σε αυτή την έκταση είναι ελληνικό φαινόμενο είναι γεγονός ότι έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον των ευρωπαίων εποπτών της ελληνικής οικονομίας – της γνωστής τρόικας, η των θεσμών , όπως λέγονται τα τελευταία χρόνια – που ζήτησαν από την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα και δεν πειθονται απο τις δικαιολογίες έλλειψης προσωπικού. ΟΙ θεσμοί πάντα  στο θέμα αυτό φαίνεται να υποψιάζονται ότι πίσω από την μεγάλη καθυστέρηση  οι ελληνικές οικονομικές αρχές θέλουν να ελέγχουν τις δαπάνες του ΕΦΚΑ και θεωρούν ότι υπάρχει ένα μη υπολογισμένο δημοσιονομικό πεδίο τόσο ως προς το ύψος της δαπάνης όσο και ως προς το έλλειμμα για το ασφαλιστικό σύστημα και τον προϋπολογισμό. Υπολογίζεται πάντως ότι το κόστος όλων των εκκρεμών συντάξεων αυτή τη στιγμή είναι πάνω απο 700 εκ, ποσό που δεν μπορεί, να καλύψει το ασφαλιστικό σύστημα αν οι εκκρεμότητες λύνονταν άμεσα.

Στο υπουργείο Εργασίας για την ώρα αρκούνται σε υποσχέσεις. Λένε δηλαδή  ότι αρχίζει άμεσα να εφαρμόζεται η ψηφιακή εκδοση των συντάξεων, και από το 2021 το 80% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά και πολύ γρήγορα . Ιδωμεν.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Σε σχεση με τις συντάξεις.
  1. …θα αυξηθεί το ποσοστο της προσωρινης συνταξης απο 50% σε 80 %….. Μασ σημερα στα περισσότερα ταμεια το ποσοστο είναι 80% (συνταξιοδοτήθηκα 1.1.19 και πηρα προσωρινη συνταξη 80% με βασει τους υπολογισμους του τοπικου ΙΚΑ) η σύνταξη μου βγηκε σε 2 μηνες η απόφαση σε 3 μου κοινοποιήθηκε και πηρα τα χρηματα και τα αναδρομικά. Αυτο συνεβη γιατι ειχα ασφαλιση ενα ταμείο (μονον ΙΚΑ)
  2. Σε οτι αφορά την επικουρικη, εκεί τα πράγ.ατα ειναι δραματικά ασχημα. Πρώην ΕΤΕΜ (ταμείο Μετάλλο)
  Ο χρονος αναμονης ειναι 4-5 χρονια. ( Συναδερφος μου εφυγε απο την εργασια τον Σεπτέμβρη του 2016 και ακομη περιμένει…
  Εφαπαξ στα 6 χρονια…..
  3. Για εκδοση ψηφιακων συνταξεων…. μεγαλο μουσι…..
  Οσο δεν ειναι δυνατον να μπεις πχ στο ΑΤΛΑΣ και να δεις το σύνολο του εργασιακου σου ασφαλιστικου( δηλαδή περιπου απο το 1980 και μετά ) τα πει ψηφιακης συνταξης ειναι ΑΠΑΤΗ ( Βρουτσειος)
  Οι φάκελοι με τα ενσημα βρισκονται στιβαγμενοι στα υπογεια ( πχ στο ΕΤΕΜ που με αφορά σε αθλια κατασταση)
  Αν δεν ψηφιοποιηθουν… παραμύθια…
  ΤΕΛΟΣ το τραγικοτερο ολων ειναι οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ…. κανειςδεν σηκωνει τηλέφωνο και στον τοπικο ΕΦΚΑ οι υπάλληλοι….απλως περιμενουν τυν Αθήνα…
  Εστειλαν απο το τοπικο ΙΚΑ το ερώτημα στο ΕΤΕΜ λιγες μερες ματα την καταθεση αιτησης για συνταξιοδότηση…και σε 4-5 χρονια μπορει να ερθει απάντηση….
  Αντι ο Βρουτσης να κανει σόου στα καναλια καλον ειναι να παει καμια βολτα στο πρώην ΕΤΕΜ….
  Αντι να προσλαμβάνουν αστυνομικους χιλιάδες, ας προσλάβουν μερικες εκατονταδες υπαλληλους στα ταμεία…. αλλα δεν συμφερει……
  Γραψτε τα αυτα οπου μπορείτε… αυτη ειναινη αληθεια και οχι αυτη του ΣΚΑΪ και των αλλων εφοπλιστών τα κανάλια…
  Ενημερωση του εργαζόμενου απο τους εφοπλιστές ειναι ανέκδοτο..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here