‘Εκκληση Ντεμιρτάς προς PKK και τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει η βία

Διπλή έκκληση και προς το PKK και προς την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσουν τις επιθέσεις και να αρχίσουν αμέσως ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να σταματήσει η αναζωπύρωση της βίας στην Τουρκία, απηύθυνε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Απευθύνουμε έκκληση και στις δύο πλευρές: το PKK πρέπει αμέσως να βγάλει το δάχτυλό του από την σκανδάλη και να δηλώσει ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός» υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς μιλώντας από την πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μια ημέρα μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Αλλά και η  κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις  και να ξαναζωντανέψει την ειρηνευτική διαδικασία που είχε ξεκινήσει με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 2012, υπογράμμισε επίσης.

«Ένας συνασπισμός μπορεί να σχηματιστεί ή όχι, αλλά η ειρήνευση επείγει. Κύριε Νταβούτογλου, δεν σας το ζητάμε. Είσαστε υποχρεωμένος να το κάνετε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ντεμιρτάς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το PKK ανακοίνωσε ότι εντείνει τις επιθέσεις του στα μέσα του Ιουλίου, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός του 2013. Η Τουρκία άρχισε αεροπορική εκστρατεία κατά των στρατοπέδων του PKK στο βόρειο Ιράκ στις 24 Ιουλίου.

Το HDP του Ντεμιρτάς συγκέντρωσε το 13% των ψήφων στις εκλογές που έγιναν στις 7 Ιουνίου στην Τουρκία, στην οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ίδιος επισκέπτεται τακτικά τον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί στο οποίο κρατείται.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν δήλωσε ότι το κράτος συνεχίζει τις συνομιλίες με τον Οτσαλάν, αλλά το HDP δεν μπορεί πλέον να τον επισκεφθεί, επειδή «πρόδωσε» την διαδικασία.

Σε σχόλιά του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Milliyet, ο Ακντογάν σημειώνει ότι οι τακτικές δηλώσεις του PKK για να σταματήσει η βία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.«Τώρα αποτελεί προϋπόθεση η απόσυρσή τους από την Τουρκία και μια πλήρη παύση των δραστηριοτήτων τους» σημείωσε.

Εκτός από τους στόχους του PKK, τα τουρκικά αεριωθούμενα έχουν πλήξει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Συρία. Η Αγκυρα έχει επίσης επιτρέψει τις συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ που πλήττουν τους μαχητές του ΙΚ να χρησιμοποιούν τις αεροπορικές της βάσεις.

Σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τον στρατό, ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε σήμερα ένα μεθοριακό φυλάκιο στην επαρχία Κιλίς, κοντά στην περιοχή στην οποία ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με μαχητές του ΙΚ στην συριακή πλευρά των συνόρων τον περασμένο μήνα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here