Έκκληση από την Διεθνή Αμνηστία για τους πρόσφυγες: Να μεταφερθούν άμεσα από τα νησιά στην ενδοχώρα

Άμεση μεταφορά των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα και κατανομή του προσφυγικού βάρους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, προτείνει ο γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας Κ. Ναϊντού.  

«Κανένας υπεύθυνος γονιός δεν θα ρισκάρει να μεταφέρει τα παιδιά του σε μία βάρκα. Είναι απεγνωσμένοι, όπως ήταν οι άνθρωποι στην Ευρώπη το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού σε δηλώσεις του σήμερα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Ελλάδα.

«Είμαι ένας άνθρωπος που εγκατέλειψε την πατρίδα του στα 22 του για να σπουδάσει. Ήταν τραυματική σαν εμπειρία» συνέχισε ο κ. Ναϊντού.   «Κι όταν επιστρέφω σπίτι και συναντώ την οικογένειά μου ξανά, τους φίλους μου, μυρίζω την πατρίδα μου, είναι ξανά τραυματικό.

Κανένας δεν θέλει να είναι πρόσφυγας. Η μακροπρόθεσμη λύση στην προσφυγική κρίση, είναι να σπάσουμε τα όρια του διχασμού και να ‘απομακρύνουμε’ τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ο κ. Ναϊντού σημείωσε: «Ό,τι είδα στη Μόρια, στη Λέσβο χθες, ήταν σοκαριστικό. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, αν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει δεν θα ένιωθαν χαρούμενοι γι αυτό.

Δεδομένου όλων αυτών, θεωρώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος».   Ακόμη υπογράμμισε: «Ως Διεθνής Αμνηστία, κατανοούμε και συμπονούμε τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν βιώσει την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Κατά μία έννοια, η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει το μεγαλύτερο βάρος. Χρειάζεται να κατανεμηθεί το βάρος του προσφυγικού σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here