Εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής για τον μη χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Τις θέσεις της για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή την μη αλλαγή του σημερινού σύνθετου καθεστώτος που την συμφέρει, παρουσιάζει η Εκκλησία της Ελλάδος, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο Πολεμικό Μουσείο.

Με την εκδήλωση «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος – Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο» η Εκκλησία της Ελλάδος  υποστηρίζει ότι ξεκινά ευρεία συζήτηση για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και ανακοινώνει ότι θα ακολουθήσει σειρά ανάλογων ενημερωτικών εκδηλώσεων σε άλλες μητροπόλεις και περιφέρειες. Ουσιαστικά η Εκκλησία της Ελλάδος, με το τρόπο αυτό, επιζητά τρόπους και επιχειρήματα προκειμένου να πείσει ότι όλα όσα ισχύουν σήμερα είναι καλώς καμωμένα και δεν υπάρχει λόγος να απορρυθμιστούν οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Το θέμα «Οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς του» θα αναπτύξει ο κεντρικός εισηγητής Σωτήρης Ρίζος, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο δεύτερος εισηγητής, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, θα αναλύσει το «Συνταγματικό και νομοθετικό status των θρησκευμάτων στην ΕΕ» και ο τρίτος ομιλητής, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου, θα εισηγηθεί για το θέμα: «Το νομοθετικό καθεστώς και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το κράτος. Δεδομένα και παρανοήσεις».

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν όλα τα πολιτικά κόμματα, οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, του Δημοσίου Δικαίου όλων των Νομικών Σχολών, οι πρόεδροι του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρυτάνεις, κοσμήτορες, κ.ά.

Τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενώ τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και τη ΝΔ ο βουλευτής Κώστας Τασούλας.

Παρών θα είναι και ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο ομότιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου Μιχάλης Σταθόπουλος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here