Εισαγγελική έρευνα μετά την τύφλωση (στο ένα μάτι) 9χρονου από παιγχνίδι με πράσινο λέιζερ

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε και άρχισαν έφοδοι αστυνομικών  σε καταστήματα για την κατάσχεση στυλό ή άλλων παιγχνιδιών με πράσινα και μπλε λέιζερ, με αφορμή την τύφλωση ενός αγοριού από έγκαυμα που του προκάλεσε παρόμοιο  παιγχνίδι

Σύμφωνα με ρεποράζ του «Πρώτου Θέματος» (που ειχε και πρωτοπαρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα το θέμα προ μηνός)  η εντολή της εισαγγελίας του Αρειου Παγου, δόθηκε στις 29 Ιουνίου.

Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικων της χώρας, στο οποίο επισυνάπτεται και το δημοσίευμα του protothema.gr για το εννιάχρονο αγοράκι που μετά απο παιχνίδι με πράσινο λέιζερ υπέστη βλάβη στην ωχρά κηλίδα του ματιού του, επισημαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι ενώ ζητά να ενημερωθούν οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην αγορά.

Στις 4 Ιουλίου η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε σχετικό έγγραφο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ όπου ζητάει από τις αστυνομικές αρχές να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και τη διενέργεια ελέγχων

ΟΙ ΚΊΝΔΥΝΟΙ

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι επικίνδυνη ακτίνα είναι η κόκκινη, όμως η πράσινη και η μπλέ προκαλούν πιο σοβαρό έγκαυμα στο μάτι. Αυτό έπαθε πριν απο ένα χρόνο και ένας 9χρονος που έπαιζε με ένα τέτοιο παιγχνίδι φίλων του και κοίταζαν παρατεταμένα την ακτίνα. Το παιδί υπέστη  σοβαρότατο έγκαυμα στην ωχρά κηλίδα και έχει τώρα στο ένα μάτι του όραση μόλις 2/10. Η δε σοβαρότητα της βλάβης διαπιστώθηκε σε προγραμματισμένο οφθαλμιατρικό έλεγχο γενικής εξέτασης και οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι τότε την ζημία που είχε υποστεί  το παιδί τους.

stilo-leizer

Ο πατέρας του 9χρονου αγοριού στο Βόλο είπε ότι η βλάβη προκλήθηκε από στυλό λέιζερ που είχαν οι φίλοι του αγοριού του και ότι το είχαν αγοράσει απο περίπτερο ή κατάστημα παιχνιδιών ή ισως από πλανόδιο -δεν είναι απαγορευμένα αυτά τα κυρίως κινέζικα gadget

Δυστυχώς λόγω της έκτασης της άβλαβης, το παιδί δεν έχει καν νόημα να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Η γιατρός που παρακολουθεί την κατάσταση του παιδιού αναφέρει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το χρώμα του λέιζερ γιατί το πράσινο και το μπλε λέιζερ έχουν  εξαιρετικά ισχυρή συχνότητα.

Πολλά παιχνίδια όπως λέιζερ σε όπλα, περιστρεφόμενα παιχνίδια που εκπέμπουν ακτίνες την ώρα που περιστρέφονται και λέιζερ που δημιουργούν οπτικά εφέ στον χώρο εκπέμπουν ακτίνες λέιζερ οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια. Οι βλάβες αυτές συνήθως είναι ανώδυνες (δεν έχουν πόνο) και γι’ αυτό μπορεί να περάσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες έως ότου γίνουν αντιληπτές.

Η βλάβη που προκαλούν οι ακτίνες, όταν κάποιος επιδιώξει ή τύχει να κοιτάξει επίμονα προς την πηγή της ακτίνας,  εξαρτάται  από το σημείο του αμφιβληστροειδούς στο οποίο θα «πέσει»  η ακτίνα. Αν η ακτίνα πέσει υπό γωνία,  μπορεί να μην προκαλέσει βλάβη, αν όμως δυστυχώς χτυπήσει στο κέντρο και «βρει» στην ωχρά κηλίδα, μπορεί να υπάρξει αμέσως δραματική απώλεια της όρασης και η βλάβη να είναι ανήκεστη -δηλ να μην είναι δυνατόν να θεραπευθεί. Δυστυχώς τα περισσότερα ατυχήματα με λέιζερ αφορούν την ωχρά κηλίδα, επειδή (ειδικά τα παιδιά) εστιάζουν στην ακτίνα

Τα λέιζερ  μπορούν να σπάσουν μπαλόνια, να ανάψουν σπίρτα ή να ανοίξουν τρυπες σε χαρτί -οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επικινδυνα μπορεί να είναι για τα μάτια.

Αν αγοράσετε λέιζερ, μην κοιτάτε απευθείας την πηγή της ακτίνας και  μη σημαδεύετε με αυτό άλλα άτομα ή καθρέφτες. Η ακτίνα τραυματίζει και από απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here