Εισαγγελέας-επόπτης διαφθοράς προς Επιτροπή της Βουλής: Εφαρμόστε το νόμο για τους προτατευόμενους μάρτυρες

Ηχηρό στοπ στην προσπάθειες ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να αποκαλύψουν την ταυτότητα των προsτατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, δίνει με έγγραφό του ο επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς Παν. Μπρακουμάτσος, ζητώντας την εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος 2928 και η Κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε έγγραφό του προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων μετά την αναφορά που κατέθεσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή την Τετάρτη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα, ο επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός για τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis, τονίζει προς το εν λόγω Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ πως οι ενέργειες του θα πρέπει να συντελούνται με γνώμονα την Υ.Α. 429/2018.

Στη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αναγράφεται στο άρθρο 11 σχετικά με την «κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της»:

1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως:

α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.

β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

2. Η ΥΠΜ (Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ) υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας.

Επίσης, στο άρθρο 3 της ίδιας Υπουργικής Απόφασης αναγράφεται σχετικά με την «εμπιστευτικότητα των διαδικασιών»:

Η ΥΠΜ μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση στοιχείων, που αφορούν ενταγμένο σε πρόγραμμα προστασίας πρόσωπο, όπου αυτό είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη της μυστικότητας των διαδικασιών, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001. Στο έργο της ΥΠΜ αναφορικά με το απόρρητο και την ασφάλεια επεξεργασίας τέτοιων στοιχείων

συνδράμουν φορείς και Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων της παρούσας απόφασης.

Από εκεί και πέρα, ο επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αναφέρει ότι «δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής τους».

 

Στο έγγραφό του με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισαγγελέας ζητεί την πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις εξέτασης των μαρτύρων. Σύμφωνα με αυτήν, οι καταθέσεις τους να λαμβάνονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Στο σκέλος που αφορά στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Παπαγγελόπουλου.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here