Είναι κάτι στιγμές

 • Είναι κάποιες στιγμές όπου οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται καλύτερα η μάλλον συνειδητοποιούν καλύτερα τη σπουδαιότητα της κοινωνικής διάστασης της ανθρώπινης πορείας.Τέτοιες στιγμές υπήρξαν π.χ.οι παγκόσμιοι πόλεμοι του 20ου αιώνα και άλλοι μεγάλοι πόλεμοι προηγούμενων αιώνων ,όπως και οι μεγάλες επιδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, όταν η επιβίωση γιά όλους, πλούσιους και φτωχούς, έγινε κοινός τόπος και κοινό πρόταγμα.
   Ο κορονοϊός είναι μία ανάλογη περίπτωση,μια επιδημία που δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Ποιός τώρα δεν αντιλαμβάνεται την αξία ενός εθνικού συστήματος υγείας που να είναι στελεχωμένο από γιατρούς, οι οποίοι πιστεύουν στον όρκο του Ίπποκράτη και δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο σύνολο ενός λαού;

  Σήμερα άκουσα στο ραδιόφωνο του πρώτου προγράμματος μια συνέντευξη του διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα ο οποίος στο ερώτημα για την τιμή του τεστ για τον κορονοϊό που προσδιορίστηκε στα 300 ευρώ ο κ.διευθυντής που κατά τα άλλα έδωσε καλές οδηγίες για τον τρόπο προστασίας των ασθενών, απάντησε οτι αυτό καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.
  Πλάϊ σε ένα δυνατό δημόσιο  σύστημα υγείας μπορεί να υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας χωρίς όμως να υποσκάπτει τον πρώτο.Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν τη γνώμη και ενός ιδιωτικού γιατρού.
  Αλλά οι κρίσιμες στιγμές φέρνουν πιό κοντά τους ανθρώπους και συνειδητοποιούν καλύτερα τη δύναμη του κοινωνικού στη ζωή μας.
  Όπως έγραψε ο βρετανός (ουαλός) στοχαστής Ρόμπερτ Όουεν στις αρχές του 19ου αιώνα:»Ο υπέρτατος και αναγκαίος σκοπός κάθε ύπαρξης είναι η ευτυχία αλλά η ευτυχία δεν αποκτάται ατομικά. Είναι άχρηστο να προσδοκά κανείς μεμονωμένη ευτυχία.Όλοι πρέπει να τη μοιράζονται, αλλιώς οι λίγοι δεν θα την απολαύσουν ποτέ ».
  Δεν ξέρω αν τα λόγια του Όουεν κρύβουν την απόλυτη αλήθεια,  όμως πλησιάζουν πολύ στην αλήθεια ιδιαίτερα σ’αυτές τις στιγμές μιάς πανανθρώπινης πανδημίας όπως η σημερινή.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here