ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΕΦΑΝΗΣ

Καθώς πλησιάζουμε την 29η Μαρτίου, την επίσημη ημέρα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση, φαίνεται να πέφτουν οι τόνοι και να αντιμετωπίζεται τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τον Τύπο της γηραιάς Αλβιώνας, ως μια ιστορική μέν ημέρα, χωρίς όμως τα επακόλουθα σενάρια τρόμου και καταστροφής.

Εξετάζοντας τη σύγχρονη Ιστορία της Βρετανίας, συναντάμε πληθώρα γεγονότων που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι βαθιά μέσα της, η νοοτροπία στο «νησί» ήταν πως δεν αποτελεί μέρος της Ευρώπης.

Η ίδρυση της Αγγλικανικής εκκλησίας κατά τον 16ο αιώνα, αποσκοπούσε στην διατήρηση της ανεξαρτησίας από την παντοδύναμη Καθολική Εκκλησία που κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Ήταν η δεύτερη σημαντική πράξη αντίστασης κατά της Ευρώπης,  μετά το 1066 και την αποτυχημένη απόκρουση των Νορμανδών κατακτητών.

Με την πάροδο των αιώνων, η εναντίωση των Βρετανών σε ότι Ευρωπαικό, γιγαντωνόταν. Στο απόγειο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η Ευρώπη φάνταζε ως μια γεωγραφική περιοχή χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Η Βρετανία απλωνόταν σε όλες τις ηπείρους και κυριαρχούσε σε όλες τις θάλασσες. Το εμπορικό ενδιαφέρον στρεφόταν στις αποικίες, οι οποίες και ισχυροποιούσαν με τις πρώτες ύλες και τα πάσης φύσεως αγαθά τη θέση της Βρετανίας ως πανίσχυρης και ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.

Κατά τον 19ο αιώνα, η «απόσταση» Βρετανίας και Ευρώπης άγγιζε την ανώτερη κλίμακα. Η κατάσταση αυτή φάνηκε να ανατρέπεται μερικώς, με την υπογραφή της «Εγκάρδιας Συμμαχίας» με την Γαλλία, το 1904.

Έκτοτε, η Βρετανία ακολούθησε την πολιτική της συμμετοχής a la carte τόσο στην Ευρωπαική Ένωση όσο και σε άλλους τομείς. Η έλευση της Θάτσερ το 1979, σήμανε την απόλυτη ταύτιση στο άρμα των ΗΠΑ όσον αφορά την Πολιτική και Αμυντική στρατηγική. Η κατάσταση διατηρήθηκε τόσο επί Μπλέρ όσο και επί Κάμερον.

Στο τέλος του μήνα, η Βρετανία και η Ευρώπη θα γυρίσουν σελίδα. Πολλοί προτρέχουν και εκτιμούν ότι η αποχώρηση θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αποχωρήσασα.

Σε έναν κόσμο όπου η ανάπτυξη και η οικονομική ισχύς έχει μεταφερθεί κυρίως στην Ασία, η Βρετανία θα δύναται να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες, χωρίς να αγκυλώνεται από την γραμμή της Ευρωπαικής Ένωσης, με την Κίνα, την Ινδία και τις λοιπές ανερχόμενες δυνάμεις.

Εκτιμώ πως το μέλλον της Γηραιάς Αλβιώνας θα είναι λαμπρό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here