Εικόνες ντροπής στην Φιλολάου: Ηλικιωμένοι ψάχνουν σε κάδους ενώ οι εταίροι ζητούν νέα σκληρά μέτρα

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Την ώρα που οι εταίροι – δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση για να πάρει νέα, υφεσιακά μέτρα, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών βιώνουν τα αποτελέσματα της πρώτης πενταετίας των μνημονίων. Εικόνες, όπως αυτές τις οποίες αποτύπωσε το presspublica.gr, με ανθρώπους να ψάχνουν στους κάδους των απορριμμάτων για ρούχα, υποδήματα μέχρι και τρόφιμα, αποτελούν εδώ και πολύ καιρό την πραγματικότητα που διαμόρφωσαν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα. Τα «καρέ» της ντροπής, όμως, δεν δείχνουν να απασχολούν διόλου τους εκπροσώπους τόσο της εκτός όσο και της εντός συνόρων «τρόικας».

Η ώρα είναι 5.30 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Φιλολάου, στο Παγκράτι, ο «φακός» του presspublica.gr, με διακριτικότητα καταγράφει ένα συμβάν που, πλέον, αποτελεί μέρος της τραγικής καθημερινότητας ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού στην Ελλάδα των μνημονίων.

Μια κυρία, ηλικιωμένη, φορώντας ρούχα που δεν παραπέμπουν σε κλοσάρ αλλά σε μια χαμηλοσυνταξιούχο, στα πάλαι ποτέ δηλαδή «περήφανα γηρατειά», πλησιάζει τον κάδο των σκουπιδιών. Μέσα υπάρχουν πεταμένα υποδήματα. Μπροστά στα μάτια των περαστικών, η ηλικιωμένη κυρία «βουτά» μέσα στον κάδο και παίρνει κάποια από τα πεταμένα ζευγάρια παπουτσιών. Τα δοκιμάζει χωρίς δίνει καμιά σημασία στα βλέμματα που συγκεντρώνονται πάνω της. Επιλέγει όσα παπούτσια είναι λιγότερο κατεστραμμένα, τα βάζει στην πλαστική τσάντα που κρατά και συνεχίζει την μοναχική πορεία της, μέχρι τον επόμενο κάδο, μέχρι το επόμενο σημείο που θα βρει κάτι πεταμένο το οποίο, όμως, χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια της.

Περίπου 4 στους 10 αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας

Στην κατάσταση αυτή, και συγκεκριμένα, μέχρι το λεγόμενο «κατώφλι» της φτώχειας βρίσκονται συνολικά 3.861.414 άτομα στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι των αντιμνημονιακών αλλά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Συνολικά, στη χώρα, ελέω των δραματικών επιπτώσεων από τα μνημονία, τον κίνδυνο της φτώχειας αντιμετωπίζει το 35,7% του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 30% από το 2009 μέχρι και το 2013 (στη λίστα των φτωχών πολιτών προστέθηκαν 897.000 άτομα).

ftoheia_3

Τα «καρέ» της ντροπής από την οδό Φιλολάου επιβεβαιώνονται πλήρως και από τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό του πληθυσμού με υλικές στερήσεις έφτασε στο 37,3% το 2013 (σήμερα εκτιμάται ότι ακόμη μεγαλύτερο) από 23% το 2009. Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή τη «μαύρη λίστα» στερούνται τουλάχιστον 3 από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να πληρώσουν πάγιους λογαριασμούς (όπως της ΔΕΗ, του τηλεφώνου και του νερού), το κρέας και πολύ περισσότερο το ψάρι βρίσκονται ελάχιστες φορές στη διατροφή τους και το χειμώνα δεν μπορούν να έχουν έστω και μια ικανοποιητική θέρμανση.

Ωστόσο, αυτά είναι «ψιλά» γράμματα για τους «θεσμούς». Λαϊκισμοί όπως θα έλεγαν και κάποιοι φιλομνημονιακοί βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Τι κι αν το 1/3 του πληθυσμού μέσα σε μια πενταετία «βούλιαξε» στα Τάρταρα της φτώχειας; Το κράτος – «πειραματόζωο» στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, όπως προκύπτει από τις απόψεις των εταίρων – δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους, πρέπει να συνεχίζει την πορεία του προς την φτωχοποίηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here