Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΖΑΡΙΑΔΗ*

Η Συμφωνία των Πρεσπών που πρόσφατα πέρασε από την ελληνική Βουλή δημιουργεί μια νέα δυναμική στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής που προηγήθηκε, οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη από το 2016, μεταξύ της Αριστεράς, των Πράσινων και ενός τμήματος της Σοσιαλδημοκρατίας, με ισχυρό το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνουν τις συνθήκες για πολιτικές ανακατατάξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το βασικό πυλώνα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου, με βασικό ζητούμενο την ενδυνάμωση της κοινωνικής ατζέντας και την απόκρουση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Το στοίχημα της διαμόρφωσης αυτού του μετώπου είναι μείζονος σημασίας για την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση της ανάκαμψης στο τόπο μας, αλλά και για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και συγκεκριμένα στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τόλμη, αποφασιστικότητα και πολιτική παρρησία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας είναι κομβικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, ωστόσο βουλευτές και στελέχη της κεντροαριστεράς πρέπει να κινηθούν σε ανάλογη κατεύθυνση και να συμβάλλουν με μεγαλύτερη ένταση σε αυτή την προσπάθεια.

Αυτό που αναμένουμε από όσα κόμματα αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό πόλο είναι μία στάση ευθύνης σε όσα ακολουθούν στη συνέχεια που αφορούν την ενδυνάμωση της κοινωνικής ατζέντας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία για παράδειγμα, οι προοδευτικές δυνάμεις – και όχι οι κατ’ευφημισμόν «προοδευτικές» – έχουν «διαβάσει» σωστά τα στρατηγικά διλήμματα της εποχής, τα αδιέξοδα που γεννά η σύμπλευση της χριστιανοδημοκρατίας με την ακροδεξιά και τις λαϊκιστικές δυνάμεις, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για ώριμη, εθνικά υπεύθυνη προοδευτική πολιτική στα μείζονα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά ζητήματα. Στη χώρα μας έχουμε μια μεγάλη καθυστέρηση σε αυτό, καθώς κυρίως η ηγεσία ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να πελαγοδρομεί μεταξύ νεφελωδών πολιτικών θέσεων και ακραίας, πολωτικής, αδιέξοδης κριτικής προς την κυβέρνηση.

Ωστόσο οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι μπροστά μας, και οφείλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, και με αφετηρία τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις των αυτοδιοικητικών, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, να επιταχύνουμε το βηματισμό μας, να αφήσουμε στην άκρη μικροκομματικά συμφέροντα και συγκρούσεις.

Το προσκλητήριο για την προοδευτική συμμαχία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, και πάνω σε αυτή τη βάση θα οικοδομήσουμε έναν ισχυρό δημοκρατικό και προοδευτικό πόλο που θα «τραβήξει» την Ελλάδα μακριά από την κρίση και θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και στην ακροδεξιά. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις για όλα τα ζητήματα.

Μια τέτοια συμμαχία θα στηρίξει ακόμη περισσότερο την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, θα ενδυναμώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα αναπτύξει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούμε. Πεδίο δράσης λαμπρό λοιπόν για όσες και όσους οραματίζονται μια Ελλάδα που θα μπορεί να αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης και δημοκρατίας για την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη ανατολική Μεσόγειο.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Από left.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here