Ειδομένη: Πλαστικές σφαίρες και χημικά Σκοπιανών αστυνομικών εναντίον προσφύγων

ΦΩΤΟ: IN TIME(Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ)

\eidomenh epeis;odia in time tosidhw d

Σοβαρά επεισόδια ξεκίνησαν από το μεσημέρι της Κυριακής στην Ειδομένη και σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται. Οι αστυνομικοί  της ΠΓΔΜ έκαναν πλαστικών σφαιρών και χρήση χημικών εναντίον των προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να αναφερθούν τραυματισμοί.

ειδομένη επεισόδια ιν τιμε τοσιδης δ

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ» ανέφερε συγκεκριμένα στο ΑΜΠΕ μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνοραα, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε δύο ή τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

ειδομενη επεισόδια ιν τιμε

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και, όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων, τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

ειδομενη επεισόδια ιν τιμε

Καταδικάζει ο Γ. Κυρίτσης την χρήση βίας και πλαστικών σφαιρών κατά προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας κατά προσφύγων.

Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

επεισόδια ειδομενη ιν τιμε

ειδομενη επεισόδι ιν τιμε

Τα επεισόδια συνεχίζονται και αυτή την ώρα  με χειροβομβίδες  κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

ειδομενη επεισόδια ιν τιμε

Να σημειωθεί  ότι χθες  κυκλοφόρησε στην Ειδομένη νέο φυλλάδιο που καλούσε τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.

Οσον αφορά καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ μπορεί  να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here