Ειδομένη: Η μεγάλη έξοδος των απελπισμένων-Εκατοντάδες πέρασαν τα σύνορα-Συλλήψεις στη ΠΓΔΜ (φωτο-βιντεο)

exodos 4

«Όλη η αξιοπρέπεια του κόσμου μαζεμένη σε μια φωτογραφία». Ετσι τιτλοφορεί τη φωτογραφία ο Ν. Μπιτσιμέας, που ακολούθησε, κατέγραψε και ανάρτησε στο facebook τη μεγάλη έξοδο των απελπισμένων της Ειδομένης.

exodos 6

exodos8

‘Οι μετανάστες μας δείχνουν τι σημαίνει άμεση δράση και πολιτική ανυπακοή ενάντια στην Ευρώπη φρούριο»-Φωτο: Ν. Μπιστιμέας

Οικογένειες με τα παιδιά στα χέρια προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι συτή την ώρα

Refugees crossing river
exodos10
Συγκλονιστικές σκηνές διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη, τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Μεγάλη ομάδα προσφύγων στην Ειδομένη, οικογένειες με μικρά παιδιά, πήραν μαζί τους όποια υπάρχοντά τους μπορούσαν, διέσχισαν ένα παραπόταμο του Αξιού και κατευθύνονται στην ουδέτερη ζώνη, επιχειρώντας να περάσουν τα κλειστά σύνορα πάση θυσία. Οι ίδιοι απογοητευμένοι από την πολυήμερη καθήλωσή τους σε συνθήκες απαράδεκτες και απάνθρωπες, δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία.

«Oι πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα έχουν περικυκλωθεί από δυνάμεις της Δημ. της Μακεδονίας στη περιοχή Moin. Έχουν γίνει περίπου 20 προσαγωγές φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων. Τους ζητάνε 250 ευρώ πρόστιμο», αναφέρει στο facebook o N. Μπιτσιμέας.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν πάνω από 30 δημοσιογράφους και ακτιβιστές για παράνομηδιέλευση συνόρων και ζητούν την καταβολή προστίμου.

exodos7

εξοδος 3

Στην παραπάνω φωτογραφία της αμερικανίδας δημοσιογράφου Lorena De La Cuesta οι πρόσφυγες περνούν το ποτάμι με τη βοήθεια ενός σχοινιού και εθελοντών.

Είναι η πρώτη μαζική έξοδος που επιχειρείται στην περιοχή και η οποία αποδεικνύει ότι είναι εντελώς παράλογες οι απόψεις που θεωρούν ότι μπορούν οι φράχτες και η καταστολή να σταματήσουν απελπισμένους ανθρώπους.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.

εξοδος προσφυγων

Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να βρουν κάποιο αφύλακτο σημείο για να μπουν στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, κρατώντας ένα σχοινί προσπαθούν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα.

Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.

Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι φυσικά που φυσικά δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Οι πρόσφυγες που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας, η οποία έφυγε το πρωϊ από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθει στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Πληροφορίες ΑΠΕ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here