Αποστολή στην Ειδομένη: «Χρυσές» δουλειές δίπλα στους εξαθλιωμένους

ΕΙΔΟΜΕΝΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Της Ντορίτα Λουκίσσα

ΦΩΤΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

IMG_6173

Ανησυχία και άρνηση. Φόβος και προκατάληψη. Λύπηση ναι μεν αλλά, που βουλιάζει στην επιθυμία για ευκαιριακή εκμετάλλευση.

Όχι από όλους, αλλά από πολλούς. Που βγάζουν μεροκάματο από την προσφυγική κρίση και  το βαπτίζουν « αλληλεγγύη» για την υστεροφημία τους. Ακόμη και από κάποιους συμπατριώτες του απελπισμένου πλήθους.

IMG_9685

Οι εικόνες συγκεχυμένες. Από τη μια οι εθελοντές που δεν παύουν να προσφέρουν. Με αυτοκίνητα και κοντέινερ που φτάνουν κάθε τόσο στην Ειδομένη μοιράζουν τρόφιμα και  είδη πρώτης ανάγκης, αφού  η τροφοδοσία των προσφύγων που έχουν αναλάβει οι ΜΚΟ δεν επαρκεί για 13.000 ψυχές.

IMG_3763

Από την άλλη οι μεροκαματιάρηδες που βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν κέρδος, όσο οι «ξένοι» συνωστίζονται στα σύνορα. Το «νόμιμο» όπως λένε.

Και πάντα δίπλα τους οι  μαυραγορίτες που σε κάθε περίπτωση είναι παρόντες για να αισχροκερδήσουν από την ανάγκη του εξαθλιωμένου πλήθους να βρει τα αναγκαία, πρωτίστως για τα μικρά παιδιά.

IMG_3612

Οι λιγοστοί και περιστασιακοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ πέφτουν στο κενό.

Οι επιτήδειοι τρίβουν τα χέρια τους.

Ένα ολόκληρο δίκτυο απομυζεί τους εξαθλιωμένους.

Ταξί που παίρνουν 50 ευρώ το κεφάλι για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων, χωρίς απόδειξη δεν σταματούν να πηγαινοφέρνουν κόσμο. Κάποιοι πιο «ανθρωπιστές» παίρνουν μόνο λίγο παραπάνω από την ταρίφα.
 
Στον καταυλισμό οι τρεις καντίνες που βρίσκονται εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Τιμές λογικές δείχνουν οι αναρτημένοι τιμοκατάλογοι. Τι γίνεται όμως με τις αποδείξεις;

«Δεν τους κοροϊδεύουμε, λέει περήφανη μια από τις ιδιοκτήτριες. Απλώς το μεροκάματο. Ίσα ίσα που βοηθάμε. Δίνουμε ζεστό νερό, αλάτι, ζάχαρη, χωρίς λεφτά. Και ρεύμα για τα κινητά, χωρίς να τους χρεώνουμε. Μας έχουν ανάγκη, τους έχουμε ανάγκη», παραδέχεται.

Οκτώ αγροτικά λειτουργούν ως υπαίθρια οπωροπωλεία στην είσοδο του καταυλισμού, πουλώντας σε τιμές τσιμπημένες, κυρίως φρούτα. Ποιος να ελέγξει τα ζύγια και το προϊόν; Και φυσικά ούτε λόγος για απόδειξη.

IMG_6895 (1)

 

Ο φούρνος στην Ειδομένη δεν σταματά να ψήνει ψωμί. Ένα ευρώ για τους ξένους, λιγότερο για τους ντόπιους.

Σε κάθε γωνιά αφορολόγητα τσιγάρα από τους Ευζώνους πωλούνται από Σύριους σε Σύριους και από Αφγανούς σε Αφγανούς.

Ακόμη και υπαίθρια κουρεία έχουν στηθεί στον καταυλισμό.

Φαΐ από τον τόπο τους πουλάνε στους συμπατριώτες τους και δυο υπαίθριες κουζίνες που έστησαν Σύριοι. Το φαΐ γίνεται ανάρπαστο σε λίγα λεπτά και κάποιοι βγάζουν ακόμη και από την ίδια τους την δυστυχία.

Κι οι Σκοπιανοί από την άλλη πλευρά χρεώνουν το τρένο 50 ευρώ το κεφάλι, για ένα εισιτήριο που κανονικά στοιχίζει 8 ευρώ.

IMG_6959

Στα γύρω χωριά που η κίνηση είναι ανύπαρκτη αυτή την εποχή, έχουν καταλύσει τα μέλη των δημοσιογραφικών συνεργείων που φτάνουν καθημερινά στην Ειδομένη από όλα τα μέρη της Ευρώπης. Τα ξενοδοχεία και οι πανσιόν δουλεύουν, τα μαγαζιά το ίδιο. Ακόμη και για εκείνους, οι υποδομές δεν φτάνουν.

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα που τα χρήματα θα τελειώσουν και η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

IMG_3650

«Το καλοκαίρι δεν έμεινε κότα για κότα στην Ειδομένη», μας λένε. «Και ήταν λίγοι. Τώρα τι θα συμβεί»;

Τώρα τι θα συμβεί.

Ερώτηση  κρίσεως χωρίς απάντηση.

Και κάθε ώρα που περνάει, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here