Είχε συνέδριο κάποια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη;

Του ΘΑΝΟΥ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*

Προχθές ξεκινούσε το 12ο συνέδριο της ελληνικής κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης. Τουλάχιστον αυτό γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να συμβεί, γιατί εν τέλει καμία κεντροδεξία φιλελεύθερη παράταξη δεν είχε προχθές συνέδριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας με την ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαρρήξει οριστικά κάθε ιδεολογική και πολιτική σχέση με αυτό που ορίζουμε ως φιλελευθερισμό.

Καθώς τον παρακολουθούσα κάπου στη μέση της ομιλίας του έστειλα μήνυμα σε μια φίλη δημοσιογράφο με αρκετά χιλιόμετρα στο πολιτικό ρεπορτάζ. «Χρυσαυγίτικος λόγος» της είπα. «Εντελώς καθαρά» μου απάντησε και δεν σχολιάσαμε τίποτε άλλο. Ακόμα και στο σημείο εκείνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους πολίτες να μην «σαγηνευτούν από τον εθνικισμό» έκλεισε καλώντας τους να καταδικάσουν την συμφωνία με την ψήφο τους στις εκλογές. Τι πιο ακραίο και διχαστικό από το να αναγάγει τη συμφωνία των Πρεσπών ως αποκλειστικό κριτήριο ψήφου στις επόμενες εθνικές εκλογές;.

Πέρα από ακραίο ωστόσο είναι και πολύ κουτό.

Η καλύτερα, είναι κουτοπόνηρο. Τόσο κουτοπόνηρο όσο και η στρατηγική των δυο μετώπων της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μια ο Άδωνις, ο Βορίδης και ο γνήσιος ακροδεξιός λόγος ορισμένων εκ των ΜΜΕ που τον στηρίζουν και από την άλλη ο Κωστής Χατζιδάκης, η Νίκη Κεραμέως, οι μεταγραφές της «διεύρυνσης» τύπου Τατσόπουλου και Ψαριανού, μαζί με τα ΜΜΕ του ακραίου κέντρου. Για να κλείσουν το μάτι σε όλη την ακροδεξιά εκλογική δεξαμενή αλλά να διατηρήσουν και επαφή με τα κεντρώα δημοκρατικά κοινά. Και όλα αυτά μπολιασμένα στο βασικό αφήγημα «Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη λοιπόν μπορεί να επιχειρεί να σταθεί ανάμεσα σε δυο τελείως ετερόκλητα ακροατήρια, με το ένα μάτι στο εσωτερικό επίπεδο στραμμένο στον Σαμαρά και τον Άδωνι και το άλλο στον Καραμανλή και το μετριοπαθές πολιτικό προσωπικό του κόμματος, αλλά δεν τα καταφέρνει. Όπως δεν τα κατάφερε και προχθές. Το ακροδεξιό στίγμα μοιραία κυριαρχεί.

Η συμφωνία των Πρεσπών βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές. Η προδοσία, η μειοδοσία και η «ανταλλαγή» της Μακεδονίας με τις συντάξεις που δυστυχώς επανέλαβε. Οι ελαττωματικές ιδέες της αριστεράς με λίγο διαφορετικό περιτύλιγμα- ο αρχηγός είπαμε προσπαθεί να κρατάει και κάποιες ισορροπίες- η ανομία, η ασφάλεια και το άσυλο.

Το πλέον επικίνδυνο ωστόσο από τη προχθεσινή ομιλία του Μητσοτάκη εντοπίζεται αδιαμφισβήτητα στο σημείο που έκανε αναφορά στην παγκοσμιοποίηση. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η προχθεσινή του αναφορά άλλωστε. «Να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στους ευνοημένους και τους αδικημένους της παγκοσμιοποίησης» είπε. Και κάπου στο τέλος της ομιλίας του, ανέφερε «Διότι, ναι, για εμάς υπάρχουν σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Και τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Και τα σύνορα της Ευρώπης είναι σύνορα της Ελλάδας. Και με τη Νέα Δημοκρατία τα σύνορα μας θα φυλάσσονται.»

Μάλιστα…

Εδώ πρόκειται για την πιο τρανή απόδειξη της πλήρους ενσωμάτωσης από τη ΝΔ της ακροδεξιάς ατζέντας. Σαλβίνι, Κουρτς, Όρμπαν, Τραμπ και πολλοί ακόμα, χτίζουν την νέα (ακρο)δεξιά πάνω σε αυτήν ακριβώς τη ρητορεία. Η καλή παγκοσμιοποίηση που άνοιξε τις αγορές, αύξησε τα κέρδη για τους επιχειρηματίες και η κακή παγκοσμιοποίηση που άνοιξε τα σύνορα για τους μετανάστες που «μας πήραν τις δουλειές» και μας «αλλοίωσαν τον πολιτισμό». Η αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης από την πλέον επικίνδυνη και αντιδραστική σκοπιά με την απόδοση των ευθυνών για την ανισότητα και τη φτώχεια που δημιούργησε ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, στα ίδια του τα θύματα, τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους.

Πάλι καλά δηλαδή που δεν εξήγγειλε και το χτίσιμο τείχους στα σύνορα με την Αλβανία, το οποίο θα το πληρώσουν μάλιστα οι γείτονες μας.

Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητστοτάκης να μιλήσει για την οικονομία, δεν μπορεί να μιλήσει για την κατάσταση του κράτους, δεν μπορεί να μιλήσει για την προστασία των αδύναμων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παπαγαλίζει μόνο τα όσα του γράφουν μάλλον κάποιοι αμνήμονες σύμβουλοι του για την «καταστροφή της μεσαίας τάξης» που ήταν αποκλειστικό έργο Σαμαρά-Βενιζέλου.

Προχθές, λοιπόν, καμία κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη δεν είχε συνέδριο. Ήταν ωστόσο γεμάτες όλες οι καρέκλες, τη στιγμή που οι Μακεδονομάχοι με τις χλαμύδες, τα γραφικά κιτς ανορθόγραφα πλακάτ και με τους παλικαράδες που χαιρετούν σαν τον Φίρερ της Χρυσής Αυγής (που ουδεμία σχέση έχει με την αρχαία Ελλάδα), ήσαν το πολύ ’60-’70 στη δική τους συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο.

Οι δυο αυτές συνθήκες σε έκαναν λοιπόν να αναρωτηθείς αν όλοι οι υπόλοιποι εκ των εθνικοφρόνων με τις σβάστικες που έλειπαν προχθές από το κάλεσμα προτίμησαν να ακούσουν τον αρχηγό τους στο συνέδριο.

* Ο Θάνος Νασόπουλος είναι μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Από Left.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here