Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη 5000 πρόσφυγες – «Αγώνας δρόμου” για τη δημιουργία καταυλισμού

 

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (Giannis Papanikos)

 

Εγκλωβισμένοι πίσω από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, παραμένουν περίπου 2.500 πρόσφυγες μετά την απόφαση της γείτονος να επιτρέψει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μόνο σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς. Τα Σκόπια θεωρούν οικονομικούς μετανάστες -και όχι πρόσφυγες- τους προερχόμενους από άλλα κράτη, όπως το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο κα. 

Το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η προσέλευση 3.000 ακόμη ατόμων που θα μεταβούν στην περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός ατόμων στην Ειδομένη να βρει κατάλυμα σε έναν ακόμη καταυλισμό.

Ο Luca Guanziroli επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην περιοχή, εξηγεί στην Press Publica ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολη. «Η απόφαση των Σκοπίων οδήγησε περίπου 200 Ιρανούς και 70 Μαροκινούς να διαμαρτύρονται έντονα. Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες φορές το μηδέν, οι Ιρανοί απειλούν ότι δεν θα μπουν στις σκηνές να κοιμηθούν και δεν θα φάνε, μέχρι να τους επιτραπεί η διέλευση από τα σύνορα”.

Νωρίτερα την Παρασκευή Ιρανοί, Μαροκινοί και Αλγερινοί είχαν αποκλείσει τη δίοδο προς την ουδέτερη ζώνη, εμποδίζοντας και τους υπόλοιπους να περάσουν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Όπως εξηγεί ο L. Guanziroli στην Ειδομένη έχουν οργανωθεί ήδη δυο καταυλισμοί. Ο υφιστάμενος στον οποίο υπάρχουν πέντε μεγάλες σκηνές των 300 ατόμων και ένας δεύτερος στον οποίο τοποθετήθηκαν 2 μεγάλες σκηνές και προστέθηκαν 30 μικρότερες. Επίσης με δεδομένο ότι οι ροές συνεχίζουν αμείωτες και οι αρχές των Σκοπίων ήδη κατασκευάζουν το σιδερόφραχτο τείχος,  τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας αναζητούν στο Κιλκίς νέα έκταση όπου θα μπορέσουν να χωροθετήσουν ακόμη έναν καταυλισμό.

«Ανοίξαμε τον δεύτερο καταυλισμό χθες . Δεν έχουμε κατορθώσει να βάλουμε θέρμανση. Πιστεύουμε άμεσα να το κατορθώσουμε”, προσθέτει.

Ενδεικτικοί του μεγέθους των προσφυγικών ροών που περνούν από την Ελλάδα προκειμένου να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είναι οι αριθμοί που δίνει η Επιχειρησιακή Συντονίστρια της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Alessandra Morelli.

 «Από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα πέρασαν από την Ελλάδα 700.000 πρόσφυγες, 5.000 περνούν κάθε μέρα από την Αθήνα” λέει στην Press Publica, η Al. Morelli.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here