Αλλάζει η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική-Εγκρίθηκε ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός

ΦΩΤΟ: EUROKINISSIΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

To πρώτο αποφασιστικό βήμα για τον νέο εντελώς διαφορετικό, αποκεντρωμένο και οικολογικό χάρτη διαχείρισης απορριμάτων στην Αττική, υπό δημόσιο έλεγχο, έγινε. Η  ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε ομόφωνα το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων(ΠΕΣΔΑ), ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής πάρει την τελική απόφαση.

«Σήμερα ξεκινάμε από μια νέα, στέρεα αφετηρία, για μια οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», δήλωσε αμέσως μετά η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι απόλυτα συμβατός με τις αρχές και τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Δίνει έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή, στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων σε μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, όπου οι Δήμοι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο και συμμετοχή(μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων) διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ο ριζικά αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, υλοποιώντας τη δέσμευση της νέας Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζει τέλος στο σημερινό, πολλαπλά αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στην ΟΕΔΑ Φυλής, προωθώντας ένα νέο, ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης στη βάση της ευρωπαϊκής (της Οδηγίας – πλαίσιο 2008/98/ΕΚ) και της εθνικής νομοθεσίας (ν. 4042/2012).

Σκιαγραφεί παράλληλα, για πρώτη φορά, τις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα αποκατάστασης των λατομείων Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης ορεινών όγκων / καταπολέμησης της ερημοποίησης και το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, με όρους αειφορίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αφού υπογράμμισε τη συμβολή στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ με τη σχετική Μελέτη της Ομάδας Εργασίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και στην ανάγκη κοινωνικής αποδοχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.

«Στο χέρι μας είναι η υλοποίησή της με σοβαρότητα, σύστημα και πολύ δουλειά, στα βέλτιστα χρονικά περιθώρια, προς όφελος της Αττικής και των πολιτών της», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here