Εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο το τελικό σχέδιο της ελληνικής πρότασης που αγγίζει τα 12 δις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 4 ωρών το διευρυμένο κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε το τελικό σχέδιο της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για ένα τρίτο δάνειο-πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ελληνικό πακέτο ξεπερνά κατά πολύ τα 10 δις ευρώ ενώ κατά άλλους φτάνει και τα 12 δις ευρώ.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω των συντελεστών του ΦΠΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης και της προκαταβολής φόρου για ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπονται μέτρα άμεσης κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 με αντικατάσταση του από άλλο επίδομα  και αυξήσεις στις εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν έγινε γνωστό ακόμη εάν εμμένει η Ελλάδα στο μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, τι προτείνει για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Φαίνεται τέλος ότι προτείνουμε πάγωμα της ρήτρας μηδενικούς ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, έως τον Οκτώβριο οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Αγνωστο παραμένει ακόμη το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών,

Παράλληλα συνεχίζονται οι πυρετώδεις επαφές και οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους παράγοντες για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης. 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Όπως έγινε γνωστό, Γάλλοι εμπειρογνώμονες συνδράμουν την ελληνική πλευρά στη σύνταξη των προτάσεων ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα τεχνικής φύσης.

Σε αξιόπιστες και ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους της Αθήνας ελπίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που υπόσχεται μέτρα για το χρέος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here