Εγκώμιο Τραμπ σε Μακρόν κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην πρεσβεία των ΗΠΑ  στις Βρυξέλλες, για μια πρώτη συνάντηση στη διάρκεια της οποίας εγκωμίασε την «καταπληκτική νίκη» του.

Η Μελάνια Τραμπ βρισκόταν επίσης στο πλατύσκαλο της πρεσβείας για να υποδεχθεί τον νέο αρχηγό του γαλλικού κράτους, η σύζυγος του οποίου, Μπριζίτ, δεν πήρε μέρος στο γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μετά την παραδοσιακή χειραψία, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον φιλοξενούμενό του, ο οποίος είναι περισσότερο από 30 χρόνια μικρότερός του.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι είμαι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διεξήγαγε μια απίστευτη εκστρατεία και κέρδισε μια καταπληκτική νίκη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όλοι μιλούν γι’ αυτόν σ’ όλον τον κόσμο. Μπράβο. Συγχαρητήρια!», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα της συζήτησης είναι πολλά και ότι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας βρίσκεται ψηλά μεταξύ αυτών.

«Είμαι πολύ ευτυχής και από την πλευρά μου που είμαι με τον πρόεδρο Τραμπ», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και «τα κλιματικά και ενεργειακά ζητήματα».

«Είμαι πολύ ευτυχής για το γεγονός ότι μπορούμε μαζί να αλλάξουμε πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Σιωπηλός σχετικά με τις διαρροές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις διαρροές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης λεπτομερειών της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσεστερ, οι οποίες κλονίζουν τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο μενού των συνομιλιών των δύο ηγετών βρισκόταν η σύνοδος κορυφής το ΝΑΤΟ και αυτή της G7 που αρχίζει την Παρασκευή στη Σικελία, οι περιφερειακές κρίσεις (Συρία, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα), η οικονομία και η συμμόρφωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα, που εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.

Με τη συνάντηση και με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στις 7 Μαΐου και ανέλαβε καθήκοντα στις 14, κάνει τα πρώτα βήματά του στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Τη Δευτέρα θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here