Εγκλωβισμένοι επιχείρησαν να ρίξουν το φράχτη στην Ειδομένη – Περίπου 1000 επέστρεψαν στην Αθήνα

 

 

Εκατοντάδες Ιρανοί, Μαροκινοί και Πακιστανοί προσπάθησαν το απόγευμα της Πέμπτης να ρίξουν το συρματόπλεγμα που υπάρχει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να εισέλθουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Κεντρική Ευρώπη. 

Επικράτησε ένταση καθώς ένοπλοι αστυνομικοί παρατάχθηκαν στα περίπου 30-40 μέτρα από το φράχτη, παρεμποδίζοντας τη διέλευση. Η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους με ασπίδες ενώ κάποιοι χτυπήθηκαν από γκλόμπ.

Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα, ωστόσο γρήγορα εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Τις τελευταίες μέρες, εξηγεί η Παναγιώτα Σιαφάκα, υπεύθυνη προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας στην Ειδομένη, υπάρχει ένταση και εκνευρισμός όχι μόνο απέναντι στις αρχές της ΠΓΔΜ αλλά και μεταξύ των εγκλωβισμένων. Η αναμονή, οι κακές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη υποδομών δυσχεραίνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν συγκρούσεις. «Έχουν βγει ακόμη και μαχαίρια” προσθέτει.

Οι δυο καταυλισμοί προσφύγων στην περιοχή είναι τελείως ανοιχτοί χώροι, χωρίς κανένα συρματόπλεγμα. Φαγητό και νερό, παρέχουν κυρίως ανθρωπιστικές οργανώσεις και εθελοντές που σε πολλές περιπτώσεις καταφτάνουν από το Κιλκίς έχοντας διανύσει απόσταση 45 λεπτών, μόνο και μόνο για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους.

«Είναι συγκινητικό το πώς ο κόσμος βοηθάει. Θα ‘λεγα ότι την περισσότερη δουλειά την κάνουν οι εθελοντές”, υπογραμμίζει η Π. Σιαφάκα. 

Στην Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένοι 900 πρόσφυγες, μεταξύ τους οικογένειες και παιδιά, στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ καθώς δεν είναι κάτοχοι συριακών, αφγανικών και ιρακινών διαβατηρίων και δεν τους αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα.

Τις προηγούμενες δυο μέρες 200 άτομα επέστρεψαν στην Αθήνα ενώ τη Δευτέρα ακόμη 1000 απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη με προορισμό την πρωτεύουσα.

«Ο κόσμος αυτός είναι ελεύθερος, οπότε τα λεωφορεία τους αφήνουν στην Ομόνοια. Ορισμένοι έχουν μεταφερθεί στον Ελαιώνα όπου σήμερα μένουν 250 άτομα”, σημειώνει στην Press Publica η Κατερίνα Μαμώλη συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Πέντε Ιρανοί συνεχίζουν να έχουν ραμμένα τα στόματα τους ενώ έντεκα συνολικά κάνουν απεργία πείνας, ζητώντας  να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Είναι η πέμπτη μέρα που πραγματοποιούν απεργία πείνας, δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο .

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here