Εγκλημα κατά των παιδιών της Γάζας ο ισραηλινός αποκλεισμός- ΟΗΕ: Αύξηση παιδικής θνησιμότητας

Αυξάνεται μετά από 50 χρόνια συνεχούς μείωσης, η παιδική θνησιμότητα στη λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανακοίνωσε η αρμόδια για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες υπηρεσία του ΟΗΕ(UNRWA), αποδίδοντας αυτή την αρνητική εξέλιξη στον ισραηλινό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί εδώ και εννέα χρόνια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τα δεδομένα μιλούν καθαρα: Το 1960, επί 1.000 γεννήσεων, 127 βρέφη πέθαιναν πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Το 2008, ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί στα 20,2 βρέφη ανά 1.000 γεννήσεις. Ομως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέτρησης, το 2013, παρατηρήθηκε τάση αύξησης, στα 22,4. Παράλληλα, τα βρέφη που δεν φθάνουν τις τέσσερις εβδομάδες ζωής στον παλαιστινιακό θύλακα πέρασε από 12 ανά 1.000 γεννήσεις το 2008, στα 20,3 το 2013, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η βρεφική θνησιμότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της υγείας ενός πληθυσμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του διευθυντή προγράμματος Υγείας της UNRWA Ακιχίρο Σέιτα.

«Η πρόοδος που καταγράφεται στο επίπεδο της βρεφικής θνησιμότητας κανονικά δεν ανατρέπεται, αυτή η αύξηση δεν έχει προηγούμενο», εξηγεί προσθέτοντας ότι οι μόνες περιπτώσεις που του έρχονται στο μυαλό είναι σε ορισμένες αφρικανικές χώρες εξαιτίας της επιδημίας του AIDS.

«Είναι δύσκολο να προσδιορισθούν οι ακριβείς λόγοι της θνησιμότητας των βρεφών, αλλά φοβάμαι ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερων διαστάσεων φαινόμενο» είπε.

Η UNRWA ανησυχεί πολύ για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ισραηλινού αποκλεισμού στις υποδομές υγείας, την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα.

Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας, όπου περί το 45% είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Ένας στους 4 από τους 2.200 νεκρών Παλαιστινίων κατά τον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού ήταν παιδιά, ενώ έναν χρόνο μετά παιδιά αποτελούν την πλειονότητα των τραυματιών που τελούν υπό τη μέριμνα των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της Γάζας εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.

Ελλείψει πόρων από διεθνείς δωρητές, η επόμενη σχολική χρονιά για τους 225.000 εγγεγραμμένους μαθητές του παλαιστινιακού θύλακα απειλείται, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, την περσινή σχολική χρονιά το επίπεδο της σχολικής αποτυχίας ήταν εξαιρετικά υψηλό, εξαιτίας των ψυχικών τραυμάτων του πολέμου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here