Εγγυήσεις και Ισορροπίες

 
Η φήμη πως το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν εκλογές, έρχεται την ίδια στιγμή που φαίνεται να κλείνει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την ίδια ώρα που οι «εταίροι» επιδιώκουν περισσότερες εγγυήσεις για την συνέχεια.
Εύλογα λοιπόν, το “πρoπατορικό” ερώτημα για την «φερεγγυότητα» των συμβαλλομένων στη διαπραγμάτευση, φαίνεται να ανακύπτει ξανά. Η νέα κατάσταση όμως, έχει διαφορετικό πρόσημο αυτή τη φορά. Δεν είναι η Ελληνική κυβέρνηση εκείνη που δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές, αλλά οι δανειστές που δεν σέβονται την υπογραφή τους.
Αν αυτή είναι η πρώτη εικόνα από την διαπραγμάτευση και την συμφωνία, τότε με ποιους να πάει κάποιος και ποιους να αφήσει;
Σήμερα, που είναι και στραβός ο γιαλός, και στραβά αρμενίζουμε, και η βάρκα μοιάζει λίγο με γερμανικό υποβρύχιο, οι ισορροπίες απαιτούν μεγαλύτερη μαεστρία και περισσότερη αποφασιστικότητα.
Από την μία πλευρά, η κυβέρνηση που με την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές, έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία ακολουθώντας δεξιά πολιτική την ίδια ώρα που νομοθετεί και προς όφελος αυτών με τα χαμηλά έως ανύπαρκτα εισοδήματα, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ανθρωπιστική -και όχι απαραίτητα ανθρώπινη- κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, αλλά και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να «συζητά» -κατά δήλωσή του- το ενδεχόμενο προληπτικών μέτρων.
Από την άλλη, ο γιαλός δηλαδή, με τη γνωστή αντίθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα και την βιωσιμότητά του. Για το αναγκαίο (ή όχι) κούρεμα του χρέους, για την ανασφάλεια των δανειστών σε σχέση με την τήρηση των συμφωνηθέντων που για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν και μάλιστα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί εξ αρχής. Τη στιγμή που η ΕΚΤ συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σύμβουλοι της Άνγκελα Μέρκελ ομολογούν ότι είναι αναγκαίο και επίκειται το «κούρεμα» του χρέους, ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το ΔΝΤ εγείρει απαιτήσεις για νέα μέτρα «ασφαλείας» εξαιτίας του ενδεχομένου να μην γίνει κούρεμα ή προφασιζόμενοι για την μη αποτελεσματικότητα του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί, αλλά που αποδεδειγμένα εκτιμά λάθος.
Τέλος, η βάρκα, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο αποδεδειγμένα είναι κατώτερο από τις περιστάσεις, έρμαιο των θυελλωδών πιέσεων, υπεξούσιο των γεωστρατηγικών σχεδιασμών, ανέτοιμο να υπερασπιστεί την επιβίωσή του. Οι πληροφορίες από τα ευρωπαϊκά κέντρα κάνουν λόγο για πιέσεις να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση-αξιολόγηση μέχρι το τέλος Μαΐου, αλλιώς η συζήτηση θα ξαναξεκινήσει μετά τον Ιούλιο που θα έχει αποφανθεί ο Βρετανικός Λαός για το Brexit. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η «Ευρώπη» τρέχει να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Το ίδιο έπραξε στην αρχή της οικονομικής κρίσης και στην αρχή του προσφυγικού. Ούτε είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη ποντάρει στο λάθος άλογο. Το έκανε όταν τασσόταν κατά του Άσσαντ, ενισχύοντας επί της ουσίας το ISIS, όταν επέδραμε κατά της Λιβύης και ανέτρεπε τον Καντάφι, όταν τασσόταν υπέρ της ανατροπής του Γιανουκόβιτς και υποστήριξε τον ακροδεξιό Τουρτσίνοφ και τους νεο-ναζιστές του Δεξιού Τομέα στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση έχει αφήσει από καιρό την «επαναστατική» πολιτική, κινούμενη σε μία πιο συμβιβαστική, πιο political correct, διαπραγματευτική τακτική. Οι οξείες δηλώσεις και οι έντονες διαφωνίες που έχουν παραμερισθεί, έδωσαν τη θέση τους σε σειρά «λογικών» επιχειρημάτων, υποχωρητικότητας και «αστικών ευγενειών» με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ίδια ώρα που η Ευρώπη -το τελευταίο διάστημα συστηματικά-, είτε κάνει «λάθος επιλογές», είτε μένει πίσω από τις εξελίξεις.
Τώρα λοιπόν, που οι θεσμοί έχουν βρεθεί προ των αδιεξόδων τους, που η ισχύς της Ε.Ε. τίθεται υπό αίρεση από το Βρετανικό δημοψήφισμα, είναι η ώρα για αυτούς που φιλοδοξούν να αποφασίζουν για την τύχη των ευρωπαϊκων Λαών, να αποδείξουν ότι μπορούν να δώσουν λύσεις στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους και αντίστοιχα, η ελληνική κυβέρνηση να «ισορροπήσει» μεταξύ της Ε.Ε. ή της ελληνικής κοινωνίας.
Και αυτό το στοίχημα έχει πολιτικό πρόσημο!
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here