«Έφυγε» ο θρύλος της Αριστεράς Πιέτρο Ινγκράο- Ο αποχαιρετισμός του Α. Τσίπρα

«Ο Πιέτρο Ινγκράο υπήρξε μία εμβληματική μορφή του αριστερού ευρωκομμουνισμού και της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής αριστεράς, ένας ηγέτης σταθερός στις αξίες του, ανοιχτός στην σκέψη του και βαθύτατα ανθρώπινος».

Με αυτά τα λόγια, αποχαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, το ιστορικό στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς και μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Πιέτρο Ινγκράο, που έφυγε σήμερα, σε ηλικία 100 ετών.

ingrao_01

 

«Σε εποχές αναδίπλωσης αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τους αριστερούς ανθρώπους και θα συνεχίσει να φωτίζει την σκέψη και την καρδιά μας στους αγώνες του μέλλοντος. Ας κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη του. Στην οικογένεια του και τους συντρόφους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Πιέτρο Ινγκράο, υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού στη γείτονα χώρα. Εξελέγη επί δέκα συνεχείς περιόδους βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματο ενώ την δεκαετία του ’70 διετέλεσε και πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Στήριξε ιδιαίτερα τους Έλληνες αντιστασιακούς που βρέθηκαν στην Ιταλία κατά τη χούντα των Συνταγματαρχών ενώ προχώρησε σε δημόσια αυτοκριτική για την υποστήριξη που παρείχε στην σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, το 1956.

Βαθύς γνωστής της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, διατήρησε πάντα στενούς δεσμούς με την ομάδα που δημιούργησε το περιοδικό και την εφημερίδα Il Manifesto – και η οποία διαφώνησε με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Μετά την στροφή και την μετονομασία του ΙΚΚ σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, ο Πιέτρο Ινγκράο προσχώρησε στην Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι. Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην συγγραφή αυτοβιογραφίας και στην ιστορική έρευνα.

Ανακοίνωση Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

«Στέλεχος ηγετικό ενός μεγάλου αριστερού κόμματος όπως το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, σε μια χώρα όπως η Ιταλία που υπήρξε εργαστήριο ιδεολογικών, κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών ολόκληρο τον εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα 20ό αιώνα, ο Ινγκράο βρέθηκε σε ιδανικό περιβάλλον να δράσει όχι μόνο ως πολιτικός αλλά να συμβάλει ως θεωρητικός και να ανοίξει νέους δρόμους για την ιστορική Αριστερά», αναφέρει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι ο Πιέτρο Ινγκράο ως «ηγέτης του ρεύματος του αριστερού ευρωκομουνισμού συνέβαλε από πολύ ενωρίς στην αναζήτηση σταθερών και συγχρόνως ανοιχτών σχέσεων με τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών, παραμένοντας πιστός στο όραμα της απελευθέρωσης του ανθρώπου από κάθε είδους καταναγκασμό».

«Διορατικός, μας προετοίμασε έγκαιρα για τα αδιέξοδα του υπαρκτού σοσιαλισμού επιμένοντας ότι ο αναστοχασμός είναι σπουδαίο εφόδιο στη δράση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι ο Πιέτρο Ινγκράο ήταν άνθρωπος του διαλόγου γι’ αυτό συγκέντρωνε την εκτίμηση όλου του πολιτικού φάσματος της Ιταλίας σε μια ταραγμένη περίοδο.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ θα θυμόμαστε πάντα το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη χώρα μας και στο κόμμα μας. Δεν παρέλειψε ποτέ σε δύσκολες εκλογικές μάχες ή όταν το κίνημα συγκρουόταν με τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα να δώσει το παρόν του και να μας ενθαρρύνει. Με συμβολές από το θεωρητικό του έργο και στη δική μας θεμελίωση θα θυμόμαστε πάντοτε τον ιστορικό άνθρωπο Πιέτρο Ινγκράο που μας εκμυστηρεύτηκε στα απομνημονεύματά του, όσο κι αν αυτό αποδείχθηκε κινούμενος ορίζοντας, ότι «ήθελε το φεγγάρι», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here