Έφυγε ο παπά Στρατής όλων μας

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

Ο παπά Στρατής, ο αγαπημένος εφημέριος του Ναού του Αγ. Γεωργίου στο Κεράμι Καλλονής και η ψυχή της ΜΚΟ «Αγκαλιά» έχασε την μάχη με τον καρκίνο.

Η μορφή του παπά Στρατή και το έργο του «περπάτησε»βήμα- βήμα σε κάθε δρόμο και σοκάκι της Λέσβου• η προσωπικότητα και η συμβολή του μοναδική: Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως, ακόμα και στην Ειδομένη, στο Πολύκαστρο, στην Αθήνα  η εικόνα της ακούραστης βοήθειας του παπά Στρατή προς τους πρόσφυγες θα τον συνοδεύει στην γειτονιά των Αγγέλων και θα διατηρεί την μορφή και το έργο του ζωντανό. 

Το έργο που κληροδότησε με την «Αγκαλιά» του στην Καλλονή της Λέσβου, μια αγκαλιά ανοιχτή για κάθε πρόσφυγα οποιασδήποτε θρησκείας, χρώματος και προέλευσης, είναι το ολοένα αυξανόμενο κύμα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους, που κατατρεγμένοι στις ακτές των νησιών μας, αναζητούν ασφάλεια και λίγη περισσότερη ανθρωπιά από αυτή που βιώνουν στις γειτονιές τους. Ο παπά Στρατής έδωσε μοναδικό και ακούραστο αλλά και δυσαναπλήρωτο στίγμα ανθρωπιάς, που ολοένα άρχισε να επεκτείνεται σε συλλογικότητες, δίκτυα και ομάδες εθελοντών, προσανατολισμένες στον ξεριζωμένο συνάνθρωπο.

σωσιβια

 «Οι άνθρωποι αυτοί είναι παιδιά του πολέμου…διωγμένα από τις σφαίρες. Είναι κυνηγοί της ζωής, ψάχνουν να βρουν ζωή, ελπίδα, μια ευκαιρία να ζήσουν μια μέρα ακόμα», είχε δηλώσει στους ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ συχνά συμβούλευε τους δικούς του ανθρώπους της «Αγκαλιάς» τα εξής: «Αγαπάτε Αλλήλους. Ο Θεός είναι η αγάπη… Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι, μόνο έτσι νικάμε τον θάνατο».

«Έχω δει τα μικρά παιδιά με φουσκάλες στα πόδια τους και έγκυες γυναίκες που κρατούσαν τις κοιλιές τους και έκλαιγαν από τον πόνο» έλεγε θλιμμένος. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μετανάστες, δεν επιλέγουν να έρθουν εδώ. Είναι τα παιδιά του πολέμου, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις σφαίρες» τόνιζε τους τελευταίους μήνες, καθώς στο νησί κατέφθαναν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήρια της UNHCR GREECE στους συγγενείς και του οικείους του.

«Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά,για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι», ήταν τα τελευταία του λόγια στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι αποχαιρετάμε τον «πατέρα» των προσφύγων, τον συγκλονιστικό παπά-Στρατή στο Κεράμι. 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here