»Έφυγε» σε ηλικία 89 ετών ο «γιός της γερακίνας», Κώστας Βίρβος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σε ηλικία 89 ετών, απεβίωσε  ο γνωστός στιχουργός Κώστας Βίρβος. Με δράση και αναφορά στο Εαμικό κίνημα και την αριστερά, ο Κ. Βίρβος ασχολήθηκε και διέπρεψε ως στιχουργός από τη δεκαετία του 1950.

Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α.

Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ακολούθησαν: «Το καράβι», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Της γερακίνας γιος», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη» κ.ά. Πέρασε και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.

Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα  και ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορας, τον έστειλε στην Κοργιαλένειο Σχολή. Όταν τελείωσε, κατέβηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στην Πάντειο. Έγραφε από νωρίς στιχάκια, αλλά όνειρό του ήταν να γίνει σκηνοθέτης.

Έγινε μέλος του ΕΑΜ, και ανεβαίνει στο βουνό όπου συναντά τον Άρη Βελουχιώτη. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω πολιτικών φρονημάτων, ενώ εργάστηκε ως υπάλληλος από το 1954 έως το 1985.

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ
για τον Κώστα Βίρβο

Ο Κώστας Βίρβος, που έφυγε χτες σε ηλικία 89 ετών, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς, ένας από τους αυθεντικότερους εκφραστές της λαϊκής ψυχής. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1926, φοίτησε στην Κοργιαλένειο Σχολή και μετά στην Πάντειο. Από το 1948, όταν ηχογραφήθηκε το πρώτο του τραγούδι, και για πέντε δεκαετίες, έγραψε στίχους για περισσότερα από 2.000 τραγούδια,  πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες που τραγουδιούνται και συγκινούν μέχρι σήμερα.

Αγωνιστής της Αριστεράς, εντάχθηκε το 1943 στο ΕΑΜ και βρέθηκε στο βουνό πλάι στον Άρη Βελουχιώτη, ενώ μετά τον Εμφύλιο διώχθηκε για λόγους πολιτικών φρονημάτων. Με τον φίλο και στενό συνεργάτη του Θ. Δερβενιώτη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρώτης «Ένωσης» συνθετών και στιχουργών του λαϊκού τραγουδιού.

Συνεργάστηκε με τους γνωστότερους συνθέτες και ερμηνευτές του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού (τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, την Μπέλλου, τη Χασκήλ, τη Νίνου, τον Μπιθικώτση, τον Καζαντζίδη), αλλά και με τον Χρήστο Λεοντή, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την  απώλεια του σπουδαίου στιχουργού και απευθύνει θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here