Εφτασε στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος. Με τρία αεροπλάνα η συνοδεία του

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Τρία αεροπλάνα της Γαλλικής Δημοκρατίας μετέφεραν στην Αθήνα τον Γάλλο πρόεδερο Φρ. Ολάντ και την πολυπληθή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στο σημαντικό ταξίδι του στην Ελλάδα. Το κομβόι των γαλλικών αεροπλάνων προσγειώθηκε στο Ελ. βερνιζέλος, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα με καθυστέρηση τουλάχιστον 45 λεπτών.Τον κ. Ολάντι υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ.. Τσίπρας και αρκετοί υπουργοί. Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα κατευθυνθεί στη πλατεία  Συντάγματος για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò õðïäÝ÷åôáé ôïí Ðñüåäñï ôçò Ãáëëßáò ÖñáíóïõÜ ÏëÜíô ôçí ÐÝìðôç 22 Ïêôùâñßïõ 2015. Ï ÖñáíóïõÜ ÏëÜíô åðéóêÝðôåôáé åðßóçìá ôçí ÅëëÜäá Ýùò êáé ôï âñÜäõ ôçò ÐáñáóêåõÞò êáé èá Ý÷åé óõíáíôÞóåéò ìå ôçí ðïëéôéêÞ êáé ÐïëéôåéáêÞ çãåóßá ôçò ÷þñáò. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò õðïäÝ÷åôáé ôïí Ðñüåäñï ôçò Ãáëëßáò ÖñáíóïõÜ ÏëÜíô ôçí ÐÝìðôç 22 Ïêôùâñßïõ 2015. Ï ÖñáíóïõÜ ÏëÜíô åðéóêÝðôåôáé åðßóçìá ôçí ÅëëÜäá Ýùò êáé ôï âñÜäõ ôçò ÐáñáóêåõÞò êáé èá Ý÷åé óõíáíôÞóåéò ìå ôçí ðïëéôéêÞ êáé ÐïëéôåéáêÞ çãåóßá ôçò ÷þñáò.
(EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει αποφασισμένος  να στηρίξει την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση και «να αγκυροβολήσει μόνιμα στη ζώνη του ευρώ».

«Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» λέει ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του.

Από την πλευρά της, η  εληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την επίσκεψη, «ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας». Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει την  διαπραγμάτευση για το χρέος,  την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την  προάσπιση της διαφάνειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ελληνογαλλική διακήρυξη

Η αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης από τον Φρ. Ολάντ και τον Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Γάλλοι επενδυτές που συνοδεύον τον πρόεδρο Ολάντ θα έχουν την Πέμπτη τις πρώτες επαφές τους με τους ελληνες  επιχειρηματίες και φορείς.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Φρανσουά Ολάντ και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Γκρενόμπλ, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική.
Το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ, μαζί με την επίσημη γαλλική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 16:50. Στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά, ο κ. Ολάντ, συνοδευόμενος από τον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα παρασημοφορήσει τον κ. Ολάντ. Το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου.

Την Παρασκευή το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί την πρεσβεία της Γαλλία στην Αθήνα, θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες και στη συνέχεια θα υπογραφεί η κοινή ελληνογαλλική διακήρυξη και θα δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι κ. Ολάντ και Τσίπρας θα μεταβούν το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Ο κ. Ολάντ έχει επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here