Έφοδος στο προβληματικό στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι μετά το θάνατο του 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα

Σε εξέλιξη είναι από τις 7:45 σήμερα το πρωί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο στρατόπεδο Καποτά, στο Μενίδι. Σε αυτήν συμμετέχουν άνδρες της ΟΠΚΕ, των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ.

Τις προσπάθειές τους συνδράμει από αέρος και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση διεξάγεται στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που εξαγγέλθηκαν μετά το θάνατο του άτυχου 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα προερχόμενη από παραβατικούς που μένουν στο στρατόπεδο Καποτά

Στο στρατόπεδο κατοικούν πρίπου 3.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι Ρομά και Πόντιοι

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Σαχσανίδη προχώρησε παλιότερα σε εθελοντική απογραφή του πληθυσμού στο στρατόπεδο Καποτά, σε δύο φάσεις, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής. Προσήλθαν τότε  περίπου 1.500 άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί, αρκετοί εκ των οποίων δεν είχαν τα επίσημα παραχωρητήρια για τα λυόμενα.

Οι περισσότεροι από τους απογραφέντες ήταν Πόντιοι και μετά έρχονταν οι Ρομά, χωρίς απαραιτήτως το ποσοστό να ειναι αντικειμενικό και απλώς ίσως οι Πόντιοι ήταν πιο προθυμοι να απογραφούν. Στα λυόμενα που αρχικά ειχαν στηθεί εκεί για σεισμοπληκτους ζουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, πολύτεκνοι, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, με την ανεργία να ξεπερνά το 50%, αλλά και άτομα με ανεξηγητα ακριβά αυτοκινητα ή και φτωχα παραβατικά άτομα -χρήστες κ.λπ.  Μέσα στο Καποτά υπάρχει και η Εκκλησία του Αγίου Σώζων που μοιράζει κάθε μέρα περίπου 80 με 90 μερίδες φαγητού, αλλά οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Στην περιοχή υπάρχε έντονο πρόβημα παραβατικοτητας με ναρκωτικά αλλά και γενικότερης εγκληματικότητας. Οι γύρω κάτοικοι διααρτυρονται ότι αποτελεί ένα ειδος  σούπερ μάρκετ ναρκωτικών και ότι οι έμποροι έχουν αποθρασυνθεί, βγάζουν τραπέζι στην αυλή και πουλάνε ναρκωτικά. Τις νύχτες πυροβολούν στον αέρα για να εκφοβίσουν όποιον θα περνούσε από το μυαλό του να κάνει καταγγελία αλλά και για να αποτρέπουν ακομα και την αστυνομία να πλησιάσει

Οι Ρομά διαμαρτύρονται ότι τους σπρώχνει στην παραβατικότητα η έλλειψη δουλειάς και η φτώχεα. Εκπρόσωπός τους είχε πει
«Μας έχουν στριμώξει πάρα πολύ, μας σπρώχνουν στην παραβατικότητα. Για όσα γίνονται, φταίει και τα πληρώνει ο τσιγγάνος. Πήγε ένας φίλος μου να αγοράσει σκόρδα από την Εύβοια και μετά στην Κρήτη να τα πουλήσει. Επειδή δεν ειχε άδεια, του πήρανε το εμπόρευμα, του βάλανε και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Μια άλλη γιαγιά την πιάσανε με τρία καρότσια λουλούδια στο Περιστέρι και της βάλανε και αυτηνής 5.000 πρόστιμο. Τι θα κάνει αυτός ο κόσμος; Η φτώχεια δεν σε φτάνει στην εγκληματικότητα; Αν δεν έχεις να φας τι θα κάνεις; Όλοι οι τσιγγάνοι ασχολούνται με το εμπόριο, με τις λαϊκές. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει μια λύση με τις άδειες και να μειώσει τα πρόστιμα. Να μας πουν τι ανθρώπους μάς θέλουν τέλος πάντων».Η Έφη Χασιώτου, κοινωνική λειτουργός που ήταν και επιστημονικά υπεύθυνη στο Κέντρο Ημέρας της περιοχής  είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της:

«Το 90% των Ρομά δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν. Πολλοί δεν έχουν ούτε ταυτότητα, γιατί γεννήθηκαν στο δρόμο και δεν δηλώθηκαν ποτέ σε ληξιαρχείο. Ένας τσιγγάνος που δεν θα προσληφθεί σε καμία δουλειά γιατί είναι αγράμματος, που δεν θα μπορέσει να πουλήσει πατάτες γιατί δεν έχει άδεια, κάποια στιγμή ίσως μπλέξει γιατί δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς.»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here