Εφετείο: Ενοχοι Ακης και όλοι οι κατηγορούμενοι, για το μαύρο πολιτικό χρήμα από τα εξοπλιστικά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

Ενόχους όπως και πρωτόδικα, έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον πρώην υπουργό Ακη Τσοζατζόπουλο, την σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη που ήταν απόντες, την κόρη του Αρετή και τους λοιπούς 13 κατηγορούμενους  για το μαύρο πολιτικό χρήμα που διακινήθηκε από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 

]Η μάχη δα δοθεί τώρα για την αναγνώριση ελαφρυντικών, η οποία και θα κρίνει την ποινή των καταδικασθέντων καθώς και το αν κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν ή όχι στη φυλακή -όπως ο πρώην υπουργός.

Η εισαγγελέας της έδρας, Αναστασία Δημητριάδου είχε ζητήσει την καταδίκη 12 εκ των κατηγορουμένων, προτείνοντας την απαλλαγή των Παν. Σταμάτη, Νικ. Καρατζά, Νικ. Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου, λόγω αμφιβολιών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, που δε΄χθηκε πλήρως την πρωτόδικη απόφαση, ένοχοι κατά περίσταση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συνέργεια σε αυτό, κρίθηκαν οι:

– Ακης Τσοχατζόπουλος, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Αστέριος Οικονομίδης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Νίκος Ζήγρας, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Γιώργος Σαχπατζίδης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Αρετή Τσοχατζοπουλου, κατ’ εξακολούθηση. Κρίθηκε αθώα για περίπτωση, που αφορά στην αγοραπωλησία ακινήτου στην Καλλιθέα.

– Βίκυ Σταματη, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Γιάννης Σμπώκος, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Παναγιώτης Σταμάτης, κατ’ εξακολούθηση

– Νίκος Γεωργουλάκης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Οράτιος Μελάς, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

– Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, κατ’ εξακολούθηση

– Νίκος Καρατζάς, κατ’ εξακολούθηση

– Γιώργος Κωνσταντάτος, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Κατά το δικαστήριο, αποδείχθηκε ότι ο Ιω. Σμπώκος διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου και τον καταδίακσε όμως για τη διακίνηση 10.000.000 και όχι 40.000.000, όπως τους αποδόθηκε κατά την κατηγορία.

Πρωτόδικα, στον Άκη Τσοχατζόπουλο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα, χωρίς ελαφρυντικά. Αντίστοιχα, σε ποινή κάθειρξης 12 ετών καταδικάστηκε η Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή. O ξάδελφος και πρώην στενός του συνεργάτης, καταδικάστηκε σε ποινή έξι ετών, ενώ ήταν ο μόνος καταδικασθείς, ο οποίος είχε λάβει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωτοβάθμιο δικαστηρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από το 1997 έως το 2001, τα οποία συνδέονταν με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1. Τα ποσά που τελικά διακινήθηκαν, υπολογίζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη ότι ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέρονται να μεταφέρθηκαν μέσω διαφόρων διαδρομών από παρένθετα πρόσωπα, με τελική κατάληξη πάντα τον βασικό κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here