Στο Eφετείο η δικογραφία της «αυτοκτονίας» Τσαλικίδη-υποκλοπών-Ξανανοίγει η δικαστική έρευνα

Σε επανέλεγχο και πιθανώς νέα διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο του τεχνικού της Vodafone, Κ. Τσαλικίδη, που συνδέεται ευθέως με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών της περιόδου 2004-2006, ετοιμάζεται να προχωρήσει η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό τουλάχιστον προμηνύει, η απόφαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Αντ. Λιόγα να ζητήσει από την εισαγγελία Πρωτοδικών τη δικογραφία για τις συνθήκες θανάτου του Κων. Τσαλικίδη, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό το 2005.

Η υπόθεση του θανάτου του Κων. Τσαλικίδη ήρθε ξανά στο προσκήνιο, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκρινε ότι δεν διερευνήθηκαν επαρκώς τα στοιχεία και οι συνθήκες θανάτου του αφήνοντας αιχμές ότι οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την υπόθεση!

Μάλιστα, με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνει την ελληνική πολιτεία να καταβάλλει στην οικογένεια Τσαλικίδη αποζημίωση 50.000 ευρώ.

Πλέον, όταν ο κ. Λιόγας λάβει τη δικογραφία θα αποφασίσει για τον εάν θα δώσει εντολή για περαιτέρω έρευνα, με βάση τα όσα διαλαμβάνονται στην απόφαση του ΕΔΔΑ.

Ο Κων. Τσαλικίδης υψηλόβαθμο στέλεχος της Vodafone είχε βρεθεί κρεμασμένος στο σπίτι του ένα μήνα πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα ο περίεργος θάνατός του, ήταν ένα από τα στοιχεία της υπόθεσης, που υποχρέωσε τον τότε διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone  Γ. Κορωνιάς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το μέγα σκάνδαλο.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι το συμπέρασμα του καθηγητή Ιατροδικαστικής Steven Karch, μέλους της Ενωσης Ιατροδικαστών των ΗΠΑ και του Βασιλικού Κολεγίου Εγκληματολογίας του Λονδίνου, είναι πως «η θέση του σχοινιού συνάδει περισσότερο με στραγγαλισμό παρά με απαγχονισμό».

Ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης που είχε διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ο 39χρονος δεν δολοφονήθηκε, αλλά αυτοκτόνησε. Η αυτοκτονία του, ωστόσο, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, συνδέεται αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών, εάν δηλαδή δεν γίνονταν οι υποκλοπές, ο Τσαλικίδης δεν θα αυτοκτονούσε

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here