Από τους 1.730 με πλαστά πιστοποιητικά, η καθαρίστρια «έφαγε» τα 10 χρόνια φυλακή

Κοινωνικές αντιδράσεις προκαλεί πλέον η επιβολή κάθειρξης δέκα ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε μία 53χρονη καθαρίστρια που εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου με το «έγκλημά» της να είναι ότι παρουσίασε πλαστό τίτλο σπουδών της Στ’ τάξης Δημοτικού, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε’ τάξης Δημοτικού.

Στο πλευρό της είναι ο δικηγόρος της που θα ζητήσει να ασκηθεί αναίρεση ώστε η γυναίκα να κάνει Χριστούγεννα με τα παιδιά της, το σωματείο καθαριστριών Μαγνησίας αλλά και ένας σύλλογος γυναικών της Μαγνησίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας.

Το βασικό σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν πως αν δεν παρουσίαζε πλαστο πτυχίο δεν θα είχε προσληφθεί ποτέ (σε ένα δημοτικό νηπιαγωγείο), οποτε χρωστάει όσους μισθους πήρε απο το 1996….

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ – ΑΘΩΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Το θέμα προσεγγίζει τα όρια του παραλογου, καθώς είναι 1.730 οι περιπτώσεις πλαστογράφησης τίτλων σπουδών και μάλιστα προ διμήνου αθωώθηκε μια δικαστική υπάλληλος στην Κρήτη που είχε κάνει περίπου το ίδιο. Ομως επέστρεψε τα επιδοματα πτυχίου που είχε πάρει και δεν είχε προσληφθεί με βάσει το πλαστό πτυχίο -το παρουσίασε στην πορεία.

«Ντρεπόμουν που ολοι είχαν πτυχία και παρουσίασε κι εγώ ένα» είπε η γυναικα στην Κρήτη και έπεσε «στα μαλακά».  Το Δικαστήριο, έκρινε πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη, αφού η τοποθέτησή της στην συγκεκριμένη θέση το 2015, είχε γίνει με απόφαση της προέδρου πρωτοδικών και όχι μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου και δεν απαιτούσε πτυχίο. Ακόμα, προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι η ίδια, “προσέφερε ποιοτική και πραγματική εργασία” ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης, συνεπώς δεν υπήρξε ζημία για το δημόσιο. Άλλωστε, το επίδομα θέσης ευθύνης που ελάμβανε σε μηνιαία βάση, έχει ήδη επιστραφεί στο Δημόσιο

“Δεν έκανα απάτη για χρήματα. Καλύτερα σκοτώστε με απ’ το να μου το καταλογίσετε αυτό” υποστήριξε η ίδια, στην απολογία της, εξηγώντας πως είναι οικονομικά ευκατάστατη. Νωρίτερα άλλωστε οι μάρτυρες αλλά και η δικηγόρος της, είχαν αναφερθεί στην φιλανθρωπική της δράση με πλείστες δωρεές σε φορείς και ιδρύματα της πόλης.

“Τα έκανα όλα λόγω εγωισμού, από την αλαζονεία μου. Ένιωθα μειονεκτικά. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν αλλά έβλεπα να έρχονται άλλοι με πτυχία και να με ρωτάνε για όλα Μόνο τώρα καταλαβαίνω τη ζημιά έχω κάνει. Συγγνώμη που έφερα σε τέτοια θέση το Δικαστήριό σας” ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Και στην περίπτωσή της, τέλος καλο όλα καλά -επανήλθε στο πόστο της. Και κατα τη γνώμη μας, μάλλον καλά έκανε το δικαστήριο και όχι μονον δεν εξάντλησε την αυστηρότητά του αλλά έδειξε και μεγάλη επιείκεια.

Και η Κρητικιά δεν ειναι η μονη  που έπεσε στα μαλακά.

Από τους εκατοντάδες Ελληνες  και Ελληνιδες που παρουσίασαν πλαστους τίτλους σπουδών είτε για να πάρουν μια θεση είτε για να δικαουνται υψηλοτερο μισθό, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης βρήκε να πέσει σε μια  53χρονη γυναικα που είχε 2 παιδιά -με έναν σύζυγο τοξικομανή αλλά και με αναπηρία 67%. Η γυναίκα ήταν ολομοναχη στη προσπάθειά της να αναθρέψει τα παιδιά αλλά να συντηρεί και τον πατέρα τους. Το κατάφερνε καθαρίζοντας όπου προλάβαινε. Ηταν σωτήριο για τα παιδιά της να έχει και μια σταθερή δουλειά στο νηπιαγωγείο, όπου όμως το 2014 αντελήφθη κάποιος το πλαστό «πτυχίο» και επειδή η καθαρίστρια «έκλεψε» μια τάξη του δημοτικού,  καταδικάστηκε  πρωτόδικα σε κάθειρξη  15 ετών.

Οπως είπε ο συνήγορός της Γιώργος Σινέλης από το 1996 όταν διέπραξε το «κακουργημα» έως και το 2014 παρείχε ανελλιπώς τις υπηρεσίες της ως καθαρίστρια και μάλιστα πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια ασκήθηκε εναντίον της γυναίκας κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50. «Είναι ένας νόμος που θα έπρεπε προ πολλού να έχει καταργηθεί και προβλέπει την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για οικονομικά αδικήματα κάτι που δεν προβλέπεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξηγεί ο κ. Σινέλης.

Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημιά», καθώς επι χρόνια κατέβαλλε στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση, παρότι εργαζόταν για όσα εισέπραξε, πλην ομως τα εισέπραξε παρουσιάζοντας πλαστούς τίτλους σπουδών -η πρόσληψη δηλαδη εξαρχής στηριζόταν στο πλαστό ντοκουμεντο. Επιπλέον της είναι αδύνατον να επιστρέψει τους μισθους δυο δεκαετιών…

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

Ερευνα για πλαστά ή παραποιημένα πτυχία και πιστοποιητικά στο Δημόσιο, που ξεκίνησε το 2015, έφερε στο φως εκατοντάδες υποθέσεις παράνομων διορισμών στο Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων  βρέθηκαν  γιατροί με πτυχία «μαϊμού» ή ανύπαρκτα μεταπτυχιακά, αστυνομικοί με παραποιημένα ή και πλαστά απολυτήρια λυκείου αλλά και 158 υποθέσεις πλαστών απολυτηρίων δημοτικού. 

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή οι περισσότερες ανακλήσεις διορισμών καταγράφηκαν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Από τους 156 υπαλλήλους που τέθηκαν εκτός Δημοσίου το 2015, οι 65 εργάζονταν σε ΟΤΑ, οι 28 στο υπουργείο Υγείας και οι 25 στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το 2016 απολύθηκαν 115 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω πλαστών πιστοποιητικών – και πάλι στην πλειονότητα τους από τους ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Την επόμενη χρονιά, 62 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν για τον ίδιο λόγο ενώ φέτος, έως και τον Οκτώβριο, την πόρτα της εξόδου πέρασαν 36 δημόσιοι υπάλληλοι, 8 εκ των οποίων εργάζονταν στο υπουργείο Παιδείας με πλαστά πιστοποιητικά. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, εντοπίστηκαν συνολικά 1.737 πλαστοί τίτλοι οδηγώντας σε ισάριθμες οριστικές απολύσεις.

Οι πλαστογραφημένοι τίτλοι είναι στην πλειονότητά τους πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461) αλλά και απολυτήρια δημοτικού (158).

Υπό διερεύνηση με «σοβαρές ενδείξεις πλαστότητας» βρίσκονται ακόμα 2.002 υποθέσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here