«Εφ.Συν.»: Πλατφόρμες «κολλητών» της ΝΔ στην τηλεκατάρτιση με τα vouchers

Καθώς ξεδιπλώνεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τους «μεσάζοντες» που θα πάρουν το 40% από τα 192 εκατ. ευρώ της δαπάνης για την τηλεκατάρτιση, η Εφημερίδα των Συντακτών, δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ  στο οποίο όπως αναφέρεται, αποκαλύπτονται οι σχέσεις διαπλοκής με στελέχη και υπουργούς της ΝΔ ακόμη και τον πρωθυπουργό, που συνδέουν τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της συναλλαγής, τους ιδιοκτήτες των 6 εταιρειών που με τις 7 πλατφόρμες τους μεσολαβούν στην διαδικασία τηλεκατάρτισης,  με άμεσο όφελος τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.

Όπως αναλύει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της (Τετάρτη 22/4/20) η «Εφημερίδα των Συντακτών», η ανθρωπογεωγραφία των εταιρειών, που είναι και από τα μεγαλύτερα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, αποκαλύπτει ένα πυκνό δίχτυ επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και πολιτικο-κοσμικών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα, όπως και με πρόσωπα της οικογένειας του πρωθυπουργού.

Έτσι, το σκάνδαλο με την ψευτοκατάρτιση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τις καταγγελίες των επιστημόνων, αλλά και τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, φυγομαχεί επιχειρώντας να την μετατρέψει σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τον κορωνοϊό!

Και όλα αυτά την στιγμή, που η κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε σήμερα η κθβέρνηση θα μπορούσε να δώσει απ΄ευθείας τα χρήματα στους επιστήμονες, εφαρμόζοντας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά, οι «αξιολογημένες» αυτές πλατφόρμες, που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ, είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι εξής:

1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα”, η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.

Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο “ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ”, είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

2. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.

3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.

5. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια

6. Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ – Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.

7. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

[Βίντεο από τη σελίδα του δικηγόρου Θ. Καμπαγιάννη στο facebook: «Το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2019 ο επιχειρηματίας Νίκος Τάκης και η σύζυγός του Ρούλα Χαριτάκη διοργάνωσαν γεύμα για τους φίλους, τους υποστηρικτές και τους εθελοντές του υφυπουργού οικονομικών, αρμόδιου για την φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολου Βεσυρόπουλου. Στο γεύμα παραβρέθηκε και ο ίδιος ο Απόστολος Βεσυρόπουλος με την οικογένειά του. Η συνάντηση είχε σκοπό να ευχαριστήσει τους φίλους του κ. Βεσυρόπουλου και τους εθελοντές που δούλεψαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και βοήθησαν στην εκλογή του]

Μάλιστα ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης, σε ανάρτησή του, με τίτλο «οι Γκρούεζες του Κυρ. Μητσοτάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: 

Οι Γκρούεζες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τις σημερινές αποκαλύψεις που δημοσιεύει Η Εφημερίδα των Συντακτών, το σκάνδαλο των ΚΕΚ φτάνει στην οικογένεια Μητσοτάκη. Στο ερώτημα «γιατι να επιλεγεί η οδός των ΚΕΚ αφού τα 600 ευρώ θα μπορούσαν να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες ακόμα και μέσω ΕΣΠΑ», η απάντηση είναι: γιατί έπρεπε να βολευτούν οι κομματάρχες και οι κολλητοί της Νέας Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα η πλατφόρμα voucher.freestudies ανήκει στο ζεύγος Ρούλας Χαριτάκη-Νίκου Τάκη, επιχειρηματιών που έστησαν την προεκλογική καμπάνια του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στην Ημαθία. Ο Τάκης μάλιστα εναγκαλίζεται ένθερμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο ίδιος.

Η πλατφόρμα elearningclass ανήκει στον Δημήτρη Δερπάνη της Unicert που διαθέτει ΙΕΚ του οποίου σημαία είναι η Σία Κοσιώνη και άλλοι δημοσιογράφοι. Αλήθεια, περιμένει κανείς να μιλήσει ο ΣΚΑΪ για το πάρτυ εκατομμυρίων με πλυντήριο τους επιστήμονες της χώρας; Όταν τρώνε δεν μιλάνε.

Όσο δε για την πλατφόρμα edimitra, ανήκει στον Νίκο Πιτσούλη, που έχει μακρά πορεία στον χώρο εκείνων των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από κονδύλια του Υπ. Εξωτερικών. Μα, δεν σιχαίνεται η Δεξιά τις ΜΚΟ; Σους λέμε… όταν τρώνε δεν μιλάνε.

Ο Μητσοτάκης πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Για τον Βρούτση δεν συζητάμε, θα έπρεπε να έχει φύγει χτες…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here