ΕΕΤΤ: Διαγωνισμός για 6 τηλεοπτικές άδειες

«Με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να γίνει διαγωνισμός για 6 άδειες εθνικής εμβέλειας, ενώ μετά και την (τυπική) αποκοπή του μερίσματος 2 θα μπορούσε να γίνει συμπληρωματικός διαγωνισμός για επιπλέον άδειες με την εισαγωγή της τεχνολογίας DVB-T2» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Δημήτρης Τσαμάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ στη συνέντευξή μιλάει επίσης για την ψηφιακή εποχή και τα δίκτυα νέας γενιάς, για τον ανταγωνισμό στο χώρο των τηλεπικοινωνιών καθώς και για το ρόλο (οργάνωση – λειτουργία) της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ειδικότερα, εκτιμά πως μετά το πέρας των 26 μηνών ο πρώτος στόχος του ψηφιακού θεματολογίας, δηλαδή η πρόσβαση σε ταχύτητες άνω των 30 Mbps για το σύνολο (100%) του πληθυσμού, μπορεί να επιτευχθεί, ενώ η διείσδυση ταχυτήτων 100 Mbps στο 50% των νοικοκυριών, μπορεί να προσεγγιστεί ικανοποιητικά, αλλά ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν ακόμη, δεδομένου ότι αυτό συμβαδίζει με το επίπεδο ανάπτυξης της κάθε χώρας.

«Είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου θα μειώσει αισθητά τα ψηφιακά χάσματα και θα βελτιώσει την κατάταξη της χώρας μας στον ψηφιακό δείκτη DESI» αναφέρει.

Χαρακτηρίζει ολιγοπωλιακή την αγορά της κινητής τηλεφωνίας και αναλύει τα ενθαρρυντικά και μη στοιχεία που καταγράφονται γενικότερα όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Μάλιστα, αναφέρει: «Στην αγορά κινητής, με κριτήρια τον αριθμό των παρόχων και την κατανομή των μεριδίων αγοράς τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να μιλάμε για ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο αυτό είναι εμφανές και σε άλλες ευρωπαϊκός χώρες και απασχολεί τις ομάδες εργασίας και τις συνεδριάσεις του BEREC (οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, όπως η ΕΕΤΤ)».

Σε ό,τι αφορά θέματα λειτουργίας της ΕΕΤΤ ανέφερε ότι αυτά εντάσσονται στη δράση «Διοικητική Ανασυγκρότηση της ΕΕΤΤ», η οποία είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει αξιολόγηση δομών με εκπόνηση νέου οργανογράμματος καθώς και νέου κανονισμού λειτουργίας της, προγραμματισμός και υλοποίηση στοχοθεσίας, διαχειριστική επάρκεια για υποστήριξη προτάσεων ΕΣΠΑ, έλεγχο ποιότητας.

Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη είναι και η αξιολόγηση του προσωπικού της.

«Οι ανωτέρω δράσεις είχαν δρομολογηθεί ανεξάρτητα από τη θεσμοθέτηση ομάδων εργασίας με το Ν.4463/2017 (cost reduction). Όμως η δυνατότητα θεσμοθέτησης ομάδων εργασίας θα βοηθήσει σημαντικά την ολοκλήρωση της δράσης «Διοικητική ανασυγκρότηση» καθώς και την εκπλήρωση των νέων υποχρεώσεων που προβλέπονται στο νόμο, όπως και για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων όπως η συσσώρευση μεγάλου αριθμού αδειοδότησης κεραιών κ.λπ.» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here