ΕΕ: Ζητά αποζημίωση από ΗΠΑ για τους δασμούς

Αποζημίωση από τις ΗΠΑ  για τους δασμούς που επιβάλλουν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, παρά τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι δεν υπόκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, οι Βρυξέλλες προσέφυγαν στον ΠΟΕ αναφέροντας ότι δεν δέχονται τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η επιβολή δασμών έγινε για λόγους ασφαλείας. Αντιθέτως, η ΕΕ τους θεωρεί «προστατευτικούς δασμούς», με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν αυτά τα μέτρα ως «μέτρα ασφαλείας», στην ουσία είναι προστατευτικά μέτρα»  αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε.

Οι προστατευτικοί δασμοί είναι δυνατόν να επιβληθούν στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων αν η βιομηχανία μιας χώρας κινδυνεύει να πληγεί σοβαρά από μια αιφνίδια αύξηση των εισαγωγών. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι επικριτές της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια απειλή.

Η Ε.Ε. σημείωσε ότι θέλει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν.

Οι χώρες μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από πολλούς κανονισμούς αν μπορούν να αποδείξουν ότι επιβάλλουν δασμούς για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλειά τους. Αυτές οι εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τις προστατευτικές κυρώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here