ΕΕ: Εκθεση-καταπέλτης για Τουρκία-Πάγωμα των σχέσεων ζητά η εισηγήτρια- Αντιδρά η Αγκυρα

Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία,  η οποία διαπιστώνει οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών και ελευθεριών, με έμφαση στην ελευθερία του τύπου. 

Οπως αναφέρεται, «υπάρχει σοβαρή στροφή προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης» και αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει απερίφραστα το ενδεχόμενο αυτό.

«Είναι καιρός η Άγκυρα να μας πει τι ακριβώς θέλει. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και την αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και την αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια της έκθεσης, ολλανδή ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι, προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι το πάγωμα των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία είναι η μοναδική απάντηση που πρέπει να δοθεί . Η τοποθέτησή της ήλθε ως απάντηση στην προηγούμενη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που υποστήριζε ότι «η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της». Αιτία για τη σφοδρή αντίδραση του τουρκικού υπουργείου ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ότι είναι απαραίτητη για την σταθερότητα στην Τουρκία και την περιφέρεια της ένας σοβαρός πολιτικός διάλογος και η επιστροφή σε μία αξιόπιστη πολιτική διαδικασία. Η ίδια χαρακτήρισε ανησυχητικές τις εξελίξεις στην Τουρκία, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν απείλησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να αποδεχθεί τις συνέπειες εάν αποφασίσει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.. «Εάν η ΕΕ απειλεί με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτές οι απειλές δεν περνούν εδώ» είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας πως «εάν καταφύγουν σε τέτοιους τρόπους, θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here