ΕΕ: Τελεσίγραφο μιας βδομάδας στη Πολωνία για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Διορία μιάς εβδομάδας έδωσε η Κομισιόν στην Πολωνία για να σταματήσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία. Διαφορετικά απειλεί με επιβολή ποινών.

«Αυτοί οι νόμοι αυξάνουν σημαντικά τις συστημικές απειλές στο Κράτος Δικαίου» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς την Τετάρτη. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα άνοιγε νέα έρευνα για την πολωνική νομοθεσία.

H Βαρσοβία προς το παρόν επιμένει, ενώ η Κομισιόν αφήνει ανοικτό ακόμη και την στέρηση δικαιώματος ψήφου στην Πολωνία.

Το συντηρητικό πολωνικό κυβερνών κόμμα PiS έχει προωθήσει νομοσχέδια που, συνδυαστικά, θέτουν το Ανώτατο Δικαστήριο και κάθε δικαστή στη χώρα (μετά τις παρεμβάσεις που είχαν προηγηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο) υπό τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου.

Οι νόμοι είτε έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και εκκρεμεί η κύρωσή τους από τον πρόεδρο είτε βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης και ψήφισής τους με συνοπτικές διαδικασίες -πριν τη θερινή διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών και ενώ οι Πολωνοί θα έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους.

Θεωρητικά, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα (που επίσης προέρχεται από το PiS) θα μπορούσε να ασκήσει βέτο και να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις -όμως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι λίγες.

Απειλή στέρησης δικαιώματος ψήφου

Οπως ανέφερε ο κ.  Τίμερμανς, «πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά» στην ενεργοποίηση του Άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών -απείλησε δηλαδή με στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έναρξη τέτοιου μέτρου αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να επίκειται άμεσα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα: Και αυτό επειδή η διαδικασία εμπλέκει αξιολόγηση και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη και, κυρίως, ομόφωνη απόφαση -και η Βαρσοβία ποντάρει στην Ουγγαρία του «ομοϊδεάτη» Βίκτορ Όρμπαν για βέτο.

Αντιθέτως, φαίνεται πως η Κομισιόν σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Βαρσοβίας αν δεν γίνουν βήματα παγώματος της πολωνικής μεταρρύθμισης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here