ΕΕ: Στο εδώλιο και η Πολωνία για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Μετά την Ουγγαρία, οι Βρυξέλλες βάζουν στο στόχαστρο και την Πολωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της μεταρρύθμισης του δικαστικού σώματος. 

Η Κομισιόν εγκαλεί την πολωνική κυβέρνηση για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και όπως δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο νομικό βήμα, που είναι η παραπομπή στο ΔΕΚ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η ανακοίνωση της απόφασης αναβλήθηκε για την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συμπέσει με την άτυπη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ και αποπροσανατολίσει από τα ζητήματα της επίσημης ατζέντας, το προσφυγικό και το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την Ουγγαρία στη βάση έκθεσης, που εγκαλούσε την κυβέρνηση Όρμπαν μεταξύ άλλων και για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η Πολωνία είναι μία από τις χώρες που θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει την Ουγγαρία καταψηφίζοντας την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα μιλήσει για μία «χριστιανική συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών, οι κυβερνήσεις των οποίων αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες, αλλά και κατηγορούνται συχνά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διχαστικό λόγο και ολίσθηση στον αυταρχισμό. Όλοι αναγνωρίζουν πως έχει ανοίξει ρήγμα Ανατολής- Δύσης στην κοινότητα.

Οι χώρες αυτές έχουν επιλέξει να σηκώσουν ψηλά τη σημαία του μεταναστευτικού όπως και ευρύτερα των «ταυτοτικών»- αξιακών ζητημάτων με μία φοβική ρητορική περί έξωθεν απειλών.

Παράλληλα η Κομισιόν έχει αποφασίσει να στείλει δεύτερη προειδοποίηση στη Βρετανία για την ανάκτηση 2,7 δισ. ευρώ από κύκλωμα απάτης με εισαγόμενα προϊόντα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here