ΕΕ: Με αφαίρεση δικαιώματος ψήφου απειλείται η Πολωνία

Την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της Πολωνίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι πιθανόν να φθάσει μέχρι την αφαίρεση από τη Βαρσοβία του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της δικαιοσύνης.

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει κυρώσεις, λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινήσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου.

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.

Ο Ολλανδός επίτροπος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή είχε προτείνει συστάσεις στις πολωνικές Αρχές, όμως από τότε η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώθηκε. «Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι για το καλό των πολιτών της Πολωνίας.
Σημειώνεται, ότι η διαδικασία που κινεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργοποιώντας το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας.

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο». Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε, ακόμη, ότι της απόφασης προηγήθηκε εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here