ΕΕ-Ιράν αναζητούν τρόπο να διασώσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Προσπάθειες να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καταβάλουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι,η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση, η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι «εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας πρακτικής λύσης», προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία.

Τόνισε, δε, ότι ανατέθηκε σε ειδικούς να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από την υιοθέτηση μέτρων, επιδιώκεται να επιτραπεί στην Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, είπε ότι Ιρανοί και Ευρωπαίοι έκαναν μια καλή αρχή στις συνομιλίες τους για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, αλλά όπως διευκρίνισε, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η ομάδα θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here