ΕΕ: Επέκταση κυρώσεων στη Β. Κορέα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξέτεινε τον κατάλογο των προσώπων και των νομικών οντοτήτων που θέτει στο στόχαστρο στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Βόρειας Κορέας, την ώρα που η φραστική κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ συνεχίζεται.

Τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. διευρύνουν συνεχώς τον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων από τη Βόρεια Κορέα που αντιμετωπίζουν δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν διαθέτουν στην επικράτειά της και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εν μέσω των επανειλημμένων παραβιάσεων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  από την Πιονγιάνγκ.

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με στόχο να πληγούν κυρίως τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τις εξαγωγές της ασιατικής χώρας.

Συμμορφούμενα προς αυτή την απόφαση του ΟΗΕ, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. γνωστοποίησαν σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες ότι εννέα πρόσωπα και τέσσερις οντότητες προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα – συμπεριλαμβανομένης της βορειοκορεάτικης κρατικής τράπεζας Foreign Trade Bank (FTB).

Η απόφαση αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Βορειοκορεατών που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ στους 103 και τον αριθμό των οντοτήτων στις 57.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε εξάλλου ότι προτίθεται να εργαστεί για να τεθούν σε εφαρμογή το ταχύτερο και άλλες πρόνοιες της απόφασης του ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα εμβάσματα Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό προς την πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέλαβε εξαπίνης τη διεθνή κοινότητα αυτή την εβδομάδα, απειλώντας με έναν χείμαρρο «φωτιάς και οργής» τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ αντέδρασε δίνοντας στη δημοσιότητα συγκεκριμένο σχέδιο που προβλέπει ότι το αμερικανικό νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να πληγεί από τέσσερις πυραύλους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here