ΕΔΑΔ: Καταδίκη Ρωσίας για σοβαρές αδυναμίες στην αιματηρή υπόθεση του Μπεσλάν

Η Ρωσία επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων στο Μπεσλάν το 2004, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, αποφάνθηκε χθες, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταδικάζοντας τη Μόσχα στην καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ στους ενάγοντες.

Οι Αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν την ομηρεία σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας από ομάδα φιλοτσετσένων ανταρτών, επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στην «προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης ασφαλείας» και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση, έκρινε το ΕΔΑΔ.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι αντάρτες που ζητούσαν κυρίως να τερματιστεί ο πόλεμος στην Τσετσενία, συνέλαβαν ομήρους σχεδόν 1.200 ανθρώπους σε ένα σχολείο της Βόρειας Οσετίας.

Περισσότεροι από 330 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 186 παιδιά, και περίπου 750 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, της οποίας είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

«Οι Αρχές είχαν στη διάθεσή τους αρκετές συγκεκριμένες πληροφορίες που έδειχναν ότι είχε προβλεφθεί μια τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή με στόχο εκπαιδευτικό ίδρυμα» εξηγεί στην απόφασή του το Δικαστήριο.

«Ωστόσο δεν έλαβαν επαρκή μέτρα, προκειμένου να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να συναντηθούν και να προετοιμάσουν την επίθεση, ούτε για να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν την ημέρα της επίθεσης. Δεν είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στο σχολείο και ούτε το προσωπικό του ούτε το κοινό είχαν προειδοποιηθεί για την απειλή» αποφάνθηκε το ΕΔΑΔ.

Όσον αφορά το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση, υπήρξαν στην προετοιμασία της «σοβαρές αδυναμίες που συνιστούν άλλη μία παραβίαση του άρθρου 2 (για το δικαίωμα στη ζωή)».

Εξάλλου, οι δυνάμεις ασφαλείας «χρησιμοποίησαν εναντίον του σχολείου ισχυρά όπλα όπως ένα επιθετικό πυροβόλο, χειροβομβίδες και φλογοβόλα, προκαλώντας έτσι επιπλέον θύματα μεταξύ των αμάχων» σύμφωνα με το ΕΔΑΔ.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Από τους Τσετσένους επέζησε μόλις ένας, ο οποίος οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Οι επιζώντες είπαν αργότερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν υπερβολική χρήση βίας. Ουδέποτε κατηγορήθηκε για την υπόθεση Ρώσος αξιωματούχος.

Πάνω από 400 άτομα προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο, ζητώντας απαντήσεις.

ΑΠΕ
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here