Ε.Ε.: Υπονoμεύει το διαλόγου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος με το χθεσινό υπερθέαμα του Ταγίπ Ερντογάν που είχε στόχευση το θρησκευόμενο κομμάτι της Τουρκίας αλλά δεν είχε ευρύτερη απήχηση.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι επίμαχη απόφαση του Τούρκου προέδρου «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για διάλογο και συνεργασία»

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης της 13ης Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

Επίσης, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Θυμίζουμε ωστόσο ότι το Συμβούλιο απλώς καταδίκασε τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία αλλά δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της τουρκικής παραβατικότητας και άφησε ξανά για το μέλλον το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, «θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here