Ε.Ε. προς Σαράτζ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης καταπατά δικαιώματα τρίτων κρατών, είναι αντίθετο στο Δίκαιο της Θάλασσας

Την αντίθεσή τους στο μνημόνιο που σύναψε η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό της αφρικανικής χώρας, Φάγεζ αλ Σαράτζ.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαμήνυσε στον Σαράτζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση» στη Λιβύη και τόνισε πως η Ε.Ε. θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τη Διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών εν όψει των μελλοντικών βημάτων, όπως συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου που έλαβε χώρα χθες, Τρίτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here