Eλένη Σβορώνου: «Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

 

Η  Πρόκο ηταν μια ευτυχισμένη και πλούσια πολιτεία, ώσπου άλλαξε τη διατροφή της! Άραγε θα ξαναβρεί την παλιά της δόξα; Όλοι οι «Προκομμένοι» ελπίζουν, επειδή θα επισκεφθεί τη χώρα τους ο διάσημος γευσιγνώστης Φρικασές! Εμένα τώρα το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα μακαρόνια και οι πίτες της μαμάς, όμως δε με χαλάει και ένα πιάτο με ζεστές φακές τον χειμώνα ή ένα μπιφτεκάκι με ανάμεικτη σαλάτα. Και το αγαπημένο μου γλυκό η σοκολάτα γάλακτος. Συνηθισμένη μα μοναδική! Αν ο κύριος Φρικασές ερχόταν στο σχολείο μου και έβλεπε τι τρώνε τα παιδιά οπωσδήποτε θα λιποθυμούσε! Το τι κρουασάν, μπισκοτάκια, πατατάκια θα έβλεπε, δε λέγεται! Γι’ αυτό, σε μια επόμενη περιπέτειά του, θα ήθελα να πάει στα σχολεία σε κάθε χώρα της γης να δει τι τρώνε τα παιδιά και να τους μιλήσει για τη διατροφή, να τα ενημερώσει για τους νόμους για τα τρόφιμα και για το δικαίωμά τους να γνωρίζουν τι τρώνε.

Η Ελένη Σβορώνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (1993). Από το 1994 εργάζεται στο WWF Ελλάς, όπου σήμερα είναι υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης Ενηλίκων στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς). Έχει γράψει βιβλία για παιδιά, όπως το Πάντα, Αρχαία Αθήνα, Στα ίχνη του Ιάσονα, από τις εκδόσεις Ερευνητές και Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας!, Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης! και Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, την τετραλογία Ιστορίες για τα Σκουπίδια, Πίσω στο Δάσος μου, Ένα Δελφίνι στο Σαλόνι μας και Ηλεκτρικές Ιστορίες. Επίσης, έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τον οικοτουρισμό, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Η  Ελένη Σβορώνου εχει εμπειρία στον συντονισμό εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού, σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εμψύχωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων ακόμα και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

– Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν..Το νέο σου βιβλίο είναι για…

…τη διατροφή βεβαίως. Αλλά είναι μια περιπέτεια, κυρίως, και κατά δεύτερο λόγο είναι μια

ευκαιρία να μάθουμε για το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε τι τρώμε.

Τόσα και τόσα γίνονται. Διατροφικά σκάνδαλα, ακατάλληλες ουσίες στις τροφές μας, συμφέροντα, προσπάθειες

ελέγχου της ελεύθερης διακίνησης σπόρων, και τόσα άλλα που δεν παίρνουμε είδηση καν.

-Το βιβλίο είναι λοιπόν «ενα μενού με νόμους και με νου»!

Αυτός είναι ο υπότιτλος. Πράγματι, στο πίσω μέρος υπάρχουν βασικοί νόμοι και δραστηριότητες για να μάθουμε, μικροίκαι μεγάλοι, ποιοι νόμοι μας προστατεύουν από τις αυθαιρεσίες και τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτες. Φυσικά μιλάμε λίγο και για την υγιεινή και περιβαλλοντικά ορθή διατροφή. Το κύριο μέλημά μας όμως είναι η γνώση των νόμων, σε αυτό το γνωστικό κομμάτι του βιβλίου.

-Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη είναι ο εκδότης;

Ναι και έχει μια πολυ δυναμική σειρά η ΠΝΒ πια για παιδια. Είναι βιβλία γνώσεων και λογοτεχνικά βιβλία γνώσεων.

Μαθαίνουμε για το Σύνταγμα, πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη, για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, για την προστασία των δασών, χίλια δυο.Αλλά όλα μεσα από ιστορίες και έξυπνες δραστηριότητες.

– Τι συμβαίνει λοιπόν στην ιστορία σας;

Στον Πρόκο; Α ναι στον Πρόκο! Σε αυτή την καστροπολιτεία που κάποτε ήταν ξακουστή για τα προίόντα της. Είχε κατακτήσει τον κόσμο με τα προϊοντα πρόκου, του σπάνιου αυτού φυτού που καλλιεργούσαν οι Προκομμένοι. Μια φορά κι εναν καιρό υπήρχαν μπαχαρικά πρόκου, αφεψήματα, αποστάγματα, γλυκά, μαρμελάδες, προκόπιτες…τι να σας λέω. Ανάρπαστα γίνονταν. Και η οικονομία ανθούσε. Ώσπου οι Προκομμένοι άλλαξαν διατροφή…

Ωχ! Κάτι μας θυμίζει;

Ε, σε γενικές γραμμές θυμίζει όχι τόσο το τι υπήρξε στην ελληνική οικονομία και γεωργία όσο το τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα. Να βασιστούμε σε προϊόντα τα μοναδικά που έχουμε, στην ποιότητα, όχι την ποσότητα. Αυτά λέγονται και ξαναλέγονται αλλά… Επίσης είναι τόσο σημαντικό να ελέγξουμε λίγο τη διατροφή μας. Να τρώμε τοπικα΄και εποχικά. Ενισχύουμε την οικονομία μας αλλά και κάνουμε καλό στο σώμα μας. Ελέγχουμε περισσότερο το προϊόν. Όσο πιο επεξεργασμένο, τόσο λιγότερο ξέρουμε τι τρώμε. Κι αυτά τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες, άντε να μάθεις να τα αποκρυπτογραφείς. Αφήστε που θες και γυαλιά πρεσβυωπίας για εμάς τους άνω των πρώτων ήντα μιλώ. Πρέπει όμως να μάθουμε τα βασικά. Κι αυτό περνάει μέσα από τις δραστηριότητες του βιβλίου.

-Η Μεσογειακή διατροφή είναι ο χρυσός κανόνας;

Ναι είναι. Και μάλιστα η αντίστροφη πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής είναι αυτή του οικολογικού αποτυπώματος. Δηλαδή όσο περισσότερο τρώμε τροφές που συνιστά η Μεσογειακή διατροφή, τόσο το καλύτερο και για το περιβάλλον. Η κρεατοφαγία (η υπερβολική) ρυπαίνει! Πολλές εκπομπές μεθανίου από τα βοοειδή αλλά και υψηλό υδατικό αποτύπωμα από την αλυσίδα παραγωγής κρέατος. Γενικά μιλώντας, αν ακολουθούμε τον κανόνα της Μεσογειακής διατροφής είμαστε σε καλό δρόμο!

– Και τι έγινε στον Πρόκο τελικά;

Α, τον επισκέθφηκε ο διάσημος γευσιγνώστης Φρικασές και έπαθε ο άνθρωπος. Περίμενε να γευτεί θεσπέσιες γεύσεις και βρέθηκε εν μέσω των χειρότερων έτοιμων φαγητών που μάλιστα κορόιδευαν τον καταναλωτή. Πλασάρονταν ως ντόπια. Παραλίγο να τον χάσουμε τον Φρικασέ. Αλλά εμφανίζεται η Ιωάννα Βιξ. Ε τώρα δεν μπορώ να πω τι έκανε αυτή η κυρία. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Θα γράψει η Ιστορία γι αυτήν κάποια στιγμή! Καλή μας συνέχεια με ένα υγιενό κολατσιό, ντόπιο, εποχικό, φρουτώδες ή σαλατικό!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here