Eκλεισε με συμφωνία, το «παζάρι» ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, λένε Spiegel, Reuters

Το «παζάρι» μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό φαίνεται ότι τελικά κατέληξε σε συμφωνία. Υπό το βάρος μιας ακόμη τραγωδίας με 7 νεκρούς και αγνοούμενους που συνέβη στο Αιγαίο και στη σκιά της συνόδου κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες, ΕΕ και Τουρκία, βρήκαν τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος στο μείζον αυτό ζήτημα.

Η Τουρκία θα λάβει 500 εκ ευρώ αντι των 3 δις που ζητούσε, για να κρατήσει τους πρόσφυγες εντός Τουρκίας εξασφαλιζοντας και εργασία αν χρειασθεί. Σε αντάλλαγμα, πέραν των χρημάτων,  φαίνεται ότι αυξάνονται οι βιζες των Τούρκων προς την ΕΕ.

Οι πιέσεις προς Ελλάδα

Την ίδια στιγμή εντείνεται η πίεση Γερμανίας και Κομισιόν προς την Ελλάδα για αποδοχή κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, κάτι που με κομψό διπλωματικό τρόπο αποκλείει η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε άλλωστε ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργασθεί με την Τουρκία,στο πλαίσιο και με σεβασμό όμως, των διεθνών κανόνων.

Ο κ. Τσίπρας περνώντας στην αντεπίθεση θέτει ζήτημα οικονομικής στήριξης των περιοχών οι οποίες δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές. Υπάρχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ και ο ελληνικός στρατός υφίσταται πιέσεις καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα και παράλληλα περικόπτονται οι δαπάνες λόγω προγράμματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα των Αφγανών οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, παρόλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Η Αθήνα ζητεί ακόμη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται εκτός Ε.Ε., όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, κάτι που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται τουλάχιστον στη συμφωνία με την Τουρκία.

Τι συμφώνησαν ΕΕ-Τουρκία

 Spiegel-Online και πρακτορείο Reuters, μεταδίδουν ότι υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν συμφώνησε με την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα για τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σχεδίου δράσης, με το οποίο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών φιλοδοξούν, όχι βασίμως, να σταματήσουν ή να κάμψουν τις μαζικές προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με το Spiegel-Online, το σχέδιο δράσης προβλέπει μεταξύ άλλων παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία. Επιδιώκεται επίσης η μακροπρόθεσμη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους με τη δυνατότητα ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Το τελευταίο ήταν πάγια απαίτηση του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ σε μιά προσπάθεια να ανακοπεί το προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Τουρκία καλείται με την συμφωνία να καταγράφει τους πρόσφυγες και να τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η ΕΕ θα στείλει στην Άγκυρα έως και 500 εκατομμύρια ευρώ,  ποσό που θα προέλθει κατά το ήμισυ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από τα κράτη-μέλη. Η Τουρκία, στο παζάρι αυτό, πριν κατέβει στα 500 εκατ. ευρώ, είχε ξεκινήσει απαιτώντας 3 δις ευρώ!

Ακόμη η ΕΕ επιθυμεί να στηρίξει την Τουρκία στη μάχη της κατά των διακινητών τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Για τη βελτίωση των όρων φύλαξης των συνόρων προβλέπεται να δοθεί και χρηματική ενίσχυση στην Άγκυρα. Η Τουρκία καλείται να δέχεται ταχύτερα πίσω στο έδαφός της μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται και να στηρίζει την ΕΕ στη διαδικασία επαναπροώθησής τους σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 2 εκατ. πρόσφυγες οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία.

Οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τελικά στη συμφωνία διεξήχθησαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Άγκυρα με τη συμβολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τους επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίες οδήγησαν εν τέλει σε συμφωνία., το σχέδιο της οποίας υποβλήθηκε για τελική έγκριση  στη Σύνοδο Κορυφής

Τι άλλο κέρδισαν οι Τούρκοι

Εκτός από τα χρηματικά ανταλλάγματα η ΕΕ προτίθεται να παράσχει διευκολύνσεις στους Τούρκους πολίτες στο ζήτημα της βίζας προκειμένου να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Τη σημασία του συγκεκριμένου θέματος υπογράμμισε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ-Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα πρέπει η Τουρκία να επιδείξει ουσιαστική διάθεση υποχώρησης στο ζήτημα της επανεισδοχής προσφύγων στο έδαφός της, κάτι που μέχρι σήμερα αρνείται συστηματικά.

Το Spiegel-Online σημειώνει πάντως ότι υπάρχουν και σοβαρές διαφωνίες και ενστάσεις μεταξύ των κρατών μελών. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να μην γίνει βεβιασμένη χαλάρωση του πλαισίου που ισχύει για την Τουρκία στη χορήγηση βίζας.

Αλλο θέμα τριβής είναι εάν η Τουρκία θα αναγνωριστεί ως «ασφαλής χώρα».  Οσοι ζητούν άσυλο και προέρχονται από αυτήν την κατηγορία χωρών μπορούν να απορρίπτονται με ταχύτερες διαδικασίες. Ωστόσο, η διένεξη της Τουρκίας με τους Κούρδους και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας σε κουρδικές περιοχές αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here