Eιρήνη Γκόνου: «Μη ξεχνάμε πόσο ευάλωτοι είμαστε»

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ 

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, η Αίθουσα Τέχνης NITRA, Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη , παρουσιάζει μια ενότητα δέκα εννέα έργων της Ειρήνης Γκόνου με τίτλο  «Για να μην ξεχνάμε πόσο ευάλωτοι είμαστε…», που αποτελεί την τριακοστή ατομική της έκθεση. Η θεματική της για την ενότητα αυτή ενισχύεται από την έννοια του «ευάλωτου», μεταθέτοντας τα όρια της λέξης «fragile» προς την παραπλήσια έννοια «vulnerable». Το «ευάλωτο» ως «αδυναμία», σαν κάτι που μπορεί να καταστραφεί εύκολα ή να πάψει να υπάρχει, μια εύθραυστη κατάσταση, αίσθηση, συναίσθημα, ισορροπία, γίνεται γόνιμο έδαφος για την Τέχνη, η οποία αρέσκεται να τροφοδοτείται από διάφορες «α-δυναμίες».

-Γι΄ αυτό τα φυλαχτά;

Το «ευάλωτο» είναι ο κατ’ εξοχήν λόγος επινόησης του φυλαχτού. Τα αποτροπαϊκά και τα ταλισμάν, οι προστατευτικές λέξεις και τα ξόρκια, είναι μερικές από τις άπειρες και διαχρονικές μεθόδους αποτροπής του «κακού», αποτροπής του φόβου ότι κάτι απειλεί να μας βλάψει ή να μας πληγώσει. Και μπροστά σ’ αυτή την «αδυναμία» αναζητείται η προστασία στον χώρο του υπερφυσικού.

-Το συναντάμε και αλλού; 

Η ίδια η γραφή σαν φυλαχτό είναι μια έννοια που συναντάμε στον ισλαμικό πολιτισμικό χώρο, την Υποσαχάρια Αφρική, αλλά και σε πολιτισμούς άλλων περιοχών. Αυτή είναι που προσδίδει στα αντικείμενα τις αποτροπαϊκές, προστατευτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.  

-Τα έργα σας;  

 «Αpotropaic cloths», «ειλητάρια» και «φυλαχτά» με τα «γραμμένα καλάμια», η ποίηση αντικαθιστά τις μαγικές  λέξεις, τα ξόρκια και τους χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτό η Τέχνη υποκλέπτει τις  θεραπευτικές ιδιότητες της γραφής. 

H Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γλυπτική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου παρέμεινε για έντεκα συνεχή χρόνια μελετώντας παράλληλα την πολύ-πολιτισμική διάσταση της Τέχνης.

Έχει πραγματοποιήσει από το 1980 ως σήμερα τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Νορβηγία και Κύπρο.

Η γραφή ως εικόνα, σύμβολο και φυλαχτό είναι ο τόπος αναφοράς των πρόσφατων εικαστικών της αναζητήσεων. To 2008 πραγματοποιήθηκε η έκθεσή της Αλ Χαττ, η μαγική γραφή, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Αθήνας και στην συνέχεια παρουσιάζεται στο Αλατζά Ιμαρέτ στην Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση A Tale of Two Cultures που έγινε στην Lahd Gallery στο Hampstead του Λονδίνου το 2012, η καλλιτέχνης ασχολήθηκε με τις προστατευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της γραφής, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αραβικής γραφής.

Το 2013, πραγματοποιεί την έκθεση της The sheltering word με πρόσκληση του Heyman Center for Humanities στο Columbia University στην Νέα Υόρκη,   ακολούθησε η έκθεση Talismans στην Martinos Art Gallery στην Αθήνα και η συμμετοχή της στο 6th International Painting Symposium  που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου στην πόλη του Λούξορ.

Tην εγκατάσταση με τίτλο Magic Scripts-Apotropaic Texts εξέθεσε το 2014 στο Bergen Resource Center for Ιnternational Development με πρόσκληση του Center for Middle Eastern and Islamic Studies και του University of Bergen στην Νορβηγία.

Την ίδια χρονιά το 2014, συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Aspects of Islamic gardens, multi-meaning of paradise με επτά έργα μεγάλων διαστάσεων με τίτλο Whispering Reeds in Woven Gardens, στο Ιμαρέτ Καβάλας και στην συνέχεια το 2015 τα ίδια έργα εκτίθενται στο Μουσείο Μωχάμεντ Aλι.

Το 2015, συμμετέχει με την Nitra Gallery στο ArtInternational Istambul 2015

Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του Ministère de la Culture της Γαλλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, στο Musée Ernest Renan, της πόλης Tréguier στην Γαλλία, του HCH at Columbia University στις ΗΠΑ, και στον Ελληνικό χώρο στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, στο Research Center Mohamed Ali, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Μουσείο Φρυσίρα, σε Δημοτικές Πινακοθήκες, ιδιωτικά Μουσεία και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και παράλληλα διδάσκει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη τις “Γραφές της Μεσογείου”.

http://irinigonou.gr/

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here