Κι όμως, στην Ειδομένη ο χρόνος έχει σταματήσει… Φωτορεπορτάζ-Βίντεο: Σπ. Τσακίρης

Ειδομένη 1/3

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Της Ντορίτας Λουκίσσα

ΦΩΤΟ: Σπύρος Τσακίρης

 

Τελευταία στροφή πριν τον κόμβο που οδηγεί στον συνοριακό σταθμό Ελλάδας-Φύρομ στην Ειδομένη. Το φως μόλις έχει αρχίσει να αχνοφέγγει. Τοπίο την ομίχλη πάνω από τη γέφυρα του Αξιού.

ειδομένη τσακιρης

Μόνο που αυτή τη φορά ο “αγγελοπουλικός” θίασος απαρτίζεται από 100 περίπου Σύριους πρόσφυγες.

Γρήγορο βήμα, με ρυθμό, παρά το βαρύ φορτίο. Μπόγοι, μωρά και νήπια, αναπηρικά καροτσάκια. Μας κοιτούν καχύποπτα. Βιάζονται να φτάσουν στα σύνορα. Μάλλον δεν ξέρουν ότι ακόμη είναι κλειστά. Ελπίζουν.

ειδομενη τσακιρης

IMG_8443

ειδομένη Τσακιρης

Η πρώτη εικόνα από το δρόμο που οδηγεί στο συνοριακό φυλάκιο θυμίζει Ρουάντα. Ένας απέραντος καταυλισμός εκτείνεται σε μια ακτίνα περίπου τριών χιλιομέτρων, γύρω από τον παροπλισμένο σιδηροδρομικό σταθμό, μέσα σε θλίψη, θυμό, απορία, απαξία για το ανθρώπινο είδος.

ειδομένη 4 Τσακιρης

Το πλήθος και τα όνειρα του ξυπνούν βουλιαγμένα  στην λάσπη, μετά από έντονη πρωινή βροχή.

ειδομενη7 Τσακιρης

Γυναίκες μαζεύουν τα λιμνάζοντα νερά με τα ρούχα των παιδιών τους.  Κάποια αγουροξυπνημένα μωρά ξεθαρρεύουν και μαζεύουν χαμόγελα από τα μέλη των δημοσιογραφικών συνεργείων. Ένας νεαρός φωτογράφος από τη Δαμασκό κοιτάει σαν υπνωτισμένος τις φωτογραφικές μηχανές.

ειδομενη 6 Τσακιρης

Την δική του την άφησε πίσω, φοβήθηκε να την πάρει μαζί του στη βάρκα για τη Μυτιλήνη. Την Ελβετία ονειρεύεται ως τελικό προορισμό, δεν ξέρει καν αν θα τον δεχτούν, αλλά το μόνο που τον νοιάζει  προς το παρόν είναι να φύγει από την Ελλάδα. Είναι ήδη 5 μέρες καθηλωμένος στην Ειδομένη. Κι όμως δεν χάνει το κουράγιο του. Οπως και οι υπόλοιποι περίπου 9.000 που είναι εγκλωβισμένοι εδώ τις τελευταίες μέρες. Ωρες που μοιάζουν αιώνες.

Νέες σκηνές στήνονται κάθε δύο λεπτά. Τις παρέχουν οι “Γιατροι χωρίς Σύνορα” μαζί με κουβέρτες. Είναι εύκολο να στήσεις τη σκηνή στην λάσπη, αλλά τι θα συμβεί αν ξαναβρέξει. Οι πρώτες προσωρινές “γειτονιές” έχουν δημιουργηθεί. Σύριοι με Σύριους και Ιρακινοί με Ιρακινούς.

Παντού γύρω φράχτης. Απελπισία από την εδώ πλευρά, ελπίδα για όσους περάσουν. Μόνο που δεν είναι ούτε πενήντα οι τυχεροί που τα καταφέρνουν κάθε μέρα.

ειδομενη 9 τσακιρης

ειδομενη 8 Τσακιρης

Το συσσίτιο αρχίζει κάθε πρωί στις εννιάμισι. Ώρες στην ουρά, για ένα σάντουιτς.  Σε λίγο η ουρά ξεπερνάει τα πεντακόσια μέτρα.

Ο καταυλισμός σιγά σιγά ξυπνάει.  Μέσα σε λίγα λεπτά δημιουργούνται ουρές και για την ελάχιστη στοιχειώδη καθαριότητα, για τις τουαλέτες, για τις παροχές των ΜΚΟ.

Και δίπλα τα “σώματα ασφαλείας”. Διμοιρίες των ΜΑΤ από την ελληνική πλευρά, στρατός και μονάδες καταστολής και από την σκοπιανή.

Σε επιφυλακή και οι δύο για να μην επαναληφθούν τα χθεσινά όταν κάποιοι πρόσφυγες επιχείρησαν να ρίξουν το φράχτη για να περάσουν και οι Σκοπιανοί τους χτύπησαν με χημικά.

Ενας καθοδηγητής εμψυχώνει ένα μικρό συγκεντρωμένο πλήθος νέων κυρίως ανθρώπων. Φωνάζουν. Ασφυκτιούν.

ειδομενη ελικοπτερο τσακιρης

Ενα σκοπιανό ελικόπτερο επιχειρεί χαμηλή πτήση για παν ενδεχόμενο.

ειδομένη 10 Τσακιρης

Κάποια παιδιά βρήκαν μια κόκκινη μπάλα, γελούν.  Δύο νεαρές μανάδες περπατούν δακρυσμένες δίπλα στις ράγες. Ενας κουρέας κουρεύει τα μαλλιά ενός συμπατριώτη του.

IMG_8257

 

Επίσημη ενημέρωση καμιά. Μόνο μια απέραντη παραφιλολογία. Η κυβέρνηση λάμπει δια της απουσίας της. Μόνη απόδειξη κρατικής μηχανής οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εδώ όλο το εικοσιτετράωρο από τον Αύγουστο.

Και κάθε μια ώρα φτάνουν κατά ομάδες νέοι πρόσφυγες.  Από τον σταθμό, από το δρόμο από τα χωράφια.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Κι όμως ο χρόνος στην Ειδομένη έχει σταματήσει…

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here