Η δύσκολη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, η εμπλοκή του στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι απαιτήσεις Τραμπ και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες

Ο Ντ. Τραμπ έφτασε στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει πρώτη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία πέφτουν βαριές οι προηγούμενες δηλώσεις του για το μέλλον και το ρόλο της συμμαχίας καθώς και τις εισφορές που δεν πληρώνουν τα κράτη-μέλη, αποκαλώντας τον Οργανισμό «απαρχαιωμένο».

Τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους, και η πιο έντονη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλές φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η χώρες της Ευρώπης δεν βάζουν το «χέρι στην τσέπη» για την ενίσχυση της Συμμαχίας, αφήνοντας στις ΗΠΑ το βαρύ φορτίο της χρηματοδότησης.

Μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το Βερολίνο για χρέη προς την Συμμαχία. Εκείνη τη «φωτιά» έσπευσε τότε να σβήσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, στο ταξίδι του στο Μονάχο στο πλαίσιο της Συνόδου για την ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της συμμαχίας, εκτός από τις ΗΠΑ μόνο Βρετανία, Πολωνία, Εσθονία και Ελλάδα κάλυψαν τους στόχους των αμυντικών δαπανών το 2016.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ενόψει της Συνόδου:
«Η τρομοκρατία χτύπησε και πάλι, αυτή τη φορά στο Μάντσεστερ. Ήταν μια βάρβαρη επίθεση που στόχευσε σε παιδιά, νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Είναι ο λόγος για τον οποίο ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να εντείνει τις προσπάθειές του και να συμβάλει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να δεσμευτεί πως θα αναλάβει περισσότερη δράση κατά της τρομοκρατίας εφόσον οι Ευρωπαίοι εμπλακούν περισσότερο σε θέματα άμυνας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρθηκε στο μέλλον της άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης:«Πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας θα καταστήσει πιο ισχυρό και το ΝΑΤΟ και ένα πιο ισχυρό ΝΑΤΟ είναι το κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ρομπέρτο Καστάλντι η ΕΕ πρέπει να αδράξει την ευκαιρία:
«Η σχέση των κρατών μελών έχει αρχίσει να αλλάζει ήδη από την προεδρία Ομπάμα με τη στροφή της αμερικανικής στρατηγικής στον Ειρηνικό. Και αυτό το κενό ισχύος που άφησαν οι Αμερικανοί ήταν η προϋπόθεση για να εισβάλλει η Ρωσία στην Κριμαία και να προχωρήσει η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η κυβέρνηση Τραμπ απλώς επιταχύνει αυτή την τάση ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους Ευρωπαίους για να καλύψουν το κενό στη γειτονιά τους».

Τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες είναι δρακόντεια. Η αμερικανική αποστολή -περί τα 1.000 άτομα- έφτασε το απόγευμα στην πόλη, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση.

Αίσθηση προκάλεσε στον βελγικό Τύπο ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζήτησαν και έλαβαν μεταξύ άλλων τα ονόματα όλων των κατοίκων των κτιρίων μπροστά από τα οποία έχει προγραμματιστεί να διέλθουν τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέχεια θα προστεθούν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 (τοπική ώρα).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here