Δύσκολη μέρα για Καταλανούς και Ισπανούς-Κι έχουμε και τους «μένουμε Ισπανία»

Οι Καταλανοί (αλλά και ο Ραχόι) κοιμήθηκαν χτες χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει σήμερα.

Η Ισπανία εκανε (σχεδόν) τα πάντα για να μη διενεργηθεί το δημοψήφισμα της ανεξαρτησιας. Απομένει η ανοιχτή συγκρουση των Καταλανών με την «αστυνομια εξεγέρσεων» και τους 10.000 άνδρες της που έστειλε εκεί η Μαδρίτη, κάτι που απεύχονται όλοι (και οι υπέρ αλλα και οι κατά της ανεξαρτησίας). Είναι αναπόφευκτο;

Μάλλον όχι.

Ο Ραχόι με το ηλεκτρονικό μπλοκαρισμα στις λιστες εκλογέων και την «αναπηρία» που προκάλεσε στα εκλογικά τμήματα, ουσιαστικά εξασφάλισε ότι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο Καταλανοί. Αυτοί όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 1/5 των ψηφοφόρων. Κατά συνέπεα ακόμα κι αν βγει το «ναι» με 100%, ο μικρός αριθμος των ψήφων (μικρός αναλογικά με το εκλογικό σώμα της περιοχής) το δημοψήφισμα θα είναι άνευ ουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Το πιθανοτερο λοιπόν  είναι ότι θα μπορέσουν να ψηφίσουν λιγοι, ότι ο μικρός αριθμός θα αξιοποιηθεί από τους Ισπανούς νομικά για να μπει το δημοψήφισμα στο συρτάρι και  η υποθεση θα λήξει προσωρινά. Ομως θα λήξει μακροπρόθεσμα; Οχι.

Ειδικά αν γίνουν επεισόδια σήμερα, το θέμα δεν θα λήξει ούτε προσωρινά.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι με τον  μικρό αριθμό ψηφοφόρων που θα μπορέσουν να προσέλθουν σήμερα στα (περίπου μισά) λειτουργούντα εκλογικά τμήματα, οι  Καταλανοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πολιτικά  το δημοψήφισμα μόνον για περαιτέρω πιέσεις ώστε να εξασφαλίσουν με μεσολάβηση (πιθανόν της ΕΕ, που προς το παρόν στρουθοκαμηλίζει «διακριτικά») ότι θα αναβαθμιστεί η αυτονομία τους.

Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας εν όψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Στο μεταξύ κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 μετέδωσε εικόνες από ένα εκλογικό κέντρο σε προάστιο της Βαρκελόνης στο οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη η κάλπη και τα ψηφοδέλτια. Επίσης η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι οι κάλπες έχουν αρχίσει να φτάνουν σε αρκετά κέντρα.

Ήδη πάντως (6 π.μ. ώρα Ελλάδας) οι Καταλανοί σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα που λειτουργούν.

Reuters

Στη φωτογραφία εκλογικό τμήμα στο οποιο έχει γίνει κατάληψη από οικογένειες ακτιβιστών Καταλανών ώστε να τα προστατεύσουν από την ισπανική εθνοφρουρά.

Parents camp out at the entrance of the occupied Reina Violant elementary school, one of the designated polling stations, the night before the banned October 1 independence referendum in Barcelona, Spain

Η καταλανική κυβέρνηση ειχε πει να προσέλθουν στα τμηματα τέσσερεις ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Ο Ραχόι πάντως εξασφάλισε μέσω «αγανακτισμένων» εθνικοφρόνων Ισπανών (παντού υπάρχουν οι «μένουμε Ευρώπη»), κινητοποιήσεις με διαδηλωτές που έφεραν ισπανικές σημαίες και εξέφραζαν το «μένουμε Ισπανία». Αυτές διοργανώθηκαν από ιστοσελίδες που έστησε εν μια νυκτί την περασμένη Πέμπτη συντηρητική ισπανική οργάνωση.

Αυτοί υποστηρίζουν ότι η Καταλονία, η χώρα των Βάσκων και η Γαλικία ήδη απολαμβάνουν «υπεραρκετή αυτονομία».

Η ΕΕ τηρεί σιγή ιχθύος εκτός από τους ισπανούς ευρωβουλευτές και παράγοντες της Ευρωβουλής  και ο βασικός λόγος είναι ότι πολλές χώρες έχουν τα δικά τους ανοιχτά ή μισοκλεισμένα ζητήματα με σημαντικές «μειονότητες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here