Η δύσκολη επόμενη μέρα στη Γερμανία μετά τις εκλογές-Η άνοδος του ακροδεξιού ΑfD βαραίνει τη πολιτική σκηνή

Η Ανγκελα Μέρκελ πήρε, όπως αναμενόταν τη καθαρή πρωτιά και τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής, όπως η νίκη της ήταν Πύρρειος» καθώς το κόμμα της σημειώνει μια τεράστια απώλεια ψήφων άνω του 8% σε σχέση με το 2013.

Σημαντικές απώλειες, της τάξης του 4,5-5% σημειώνει και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με τον Μάρτιν Σουλτς να αποδεικνύεται καμμένο χαρτί απέναντι στη καγκελάριο.

Ωστόσο το μεγάλο θέμα των εκλογών είναι η τεράστια άνοδος των ποσοστών του ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία)AfD),  που τριπλασίασε τη δύναμή του, ξεπέρασε το 13% και είναι καθαρά το τρίτο κόμμα της Γερμανίας.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία συνδυάζεται με την μεγάλη απώλεια ποσοστών από τα δύο μεγάλα κόμματα, απώλεια που αθροιστικά φτάνει το 13-14%, δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία.

 

 

Η επόμενη μέρα είναι μια δύσκολη ημέρα για όλους. Από τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην οποία οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν, ως τον περιορισμό της επιρροής του ρατσιστικού κόμματος της ακραίας δεξιάς, που ξυπνά εφιάλτες στη Γερμανία.

Ηδη έγιναν διαδηλώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις κατά του AfD γεγονός που δείχνει ότι η Γερμανία θα αντισταθεί στην επαναφορά φαινομένων ρατσισμού στο κέντρο της πολιτικής ζωής.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι πλέον ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων με 10,1% επανέρχεται στη Βουλή, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 9,2% και η Αριστερά το 8,9%.

«Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 50 χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Θα διαθέτει πρόεδρο σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ίσως και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να συμπροσδιορίζει την πολιτική ατζέντα. Αυτό είναι λυπηρό, ντροπιαστικό και θα οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος στη χώρα», προβλέπει ο σχολιαστής, ανατρέχοντας στο ιστορικό βάρος της χώρας. Και προχωρά στην αναζήτηση των αιτίων και του υπαίτιου της κατάστασης. «Το ότι ήρθαν τα πράγματα έτσι, την ευθύνη φέρει σε μεγάλο βαθμό η Μέρκελ», γράφει. «Το μεγαλύτερο επίτευγμά της κατά την απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ότι το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2015 έδειξε ανθρωπισμό και άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία. Το μεγαλύτερο λάθος της ότι στους επόμενους μήνες με το να επαναλαμβάνει συνεχώς την περίφημη φράση «θα τα καταφέρουμε» προκάλεσε την εντύπωση ότι θέλει να αποσιωπήσει τα προβλήματα από την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Αυτό έσπρωξε ψηφοφόρους στο AfD, που το 2013 πήρε 4,7%».

Μια πιο ψύχραιμη τοποθέτηση από την Tageszeitung του Βερολίνου: «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού» γράφει. «Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ. Αντί για κοινωνικά προβλήματα, για την παιδεία, την ενεργειακή στροφή, το μέλλον της ΕΕ η συζήτηση προσανατολίστηκε στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια, την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, ήταν ένα δράμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της. Και στο ερώτημα για τον υπαίτιο, η απάντηση είναι λακωνική: «Όλοι».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here