Δύο χρόνια το ΔΝΤ μας κάνει τη ζωή δύσκολη

 

Το ΔΝΤ θέλει να λύσει μια εξίσωση που αφορά στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του και δεν λύνεται παρά μόνο με νέα μέτρα φτώχειας ή με ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ θεωρεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο διότι τα προγράμματα βοήθειας που καλείται να εφαρμόσει προς διάφορες χώρες έχουν χρονική διάρκεια μέχρι τα 10 έτη. Συνεπώς, ο χρονικός του ορίζοντας είναι η 10ετία, στην οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Δεύτερον στα περισσότερα προγράμματα χρηματοδότησης διαφόρων χωρών το ΔΝΤ χρησιμοποιεί ως μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας την υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στη περίπτωση της Ελλάδας, λόγω του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Συνεπώς η συνεχής αμφισβήτηση των μέτρων και της αποτελεσματικότητάς τους σχετίζεται με τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι με αυτή τη σκληρή στάση θα πείσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε γενναία αναδιάρθρωση του χρέους και όχι σε σε μία μέτρια παράταση της αποπληρωμής του. Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται, γιατί ούτε οι Ευρωπαίοι αποδέχονται μεγάλη ελάφρυνση του χρέους έτσι ώστε η επιβάρυνση της αποπληρωμής (τόκοι και κεφάλαιο) μετά το 2022 να είναι μικρότερη από το 15% του ΑΕΠ. Και την πληρώνει πάντα ο αδύναμος, δηλαδή η Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο MarketFair.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here